Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret Uskrsu

Znate li što slavimo danas, na Veliku subotu?

Goran Stanzl/Pixsell
03.04.2021.
u 07:00

U puku se priprema uskrsna hrana, koja se već u subotu uvečer donosi na blagoslov. Dan je to i sakramenata za katekumene, odrasle osobe koje prihvaćaju vjeru i sakramente.

Velika subota spomen je na Isusov počinak u grobu, a završava vazmenim bdjenjem koje uvodi u najvažniju nedjelju čitave povijesti, nedjelju Kristova Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanom u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva, grijehu i smrti.

U tami noći novim je plamenom zapaljena vazmena svijeća, simbol Krista slavnoga koji uskršava. Krist, svjetlo čovječanstva, razgoni tmine te osvjetljuje svakoga čovjeka koji dolazi na svijet.

Uz vazmenu svijeću u Crkvi odjekuje veliki vazmeni navještaj: Krist je doista uskrsnuo, smrt nad njim nema više moći. Svojom smrću on je zauvijek pobijedio zlo i svim je ljudima podario Božji život.

Prema drevnoj tradiciji, za vazmenoga bdjenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova. Dani Vazmenog Trodnevlja –  Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju „svetima” ili “velikima” jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjega događaj kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u bitnu jezgru kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. To su dani koji čine srce i stožer čitave liturgijske godine, kao i života Crkve.

Pitali smo ljude znaju li kako se pravilno bacaju maske u smeće nakon upotrebe:

Uskrsni meni sv. Hildengarde: Preporučuje janjeće meso, a omiljena žitarica pir i brašno od pira

1/5
Ključne riječi

Komentara 19

MO
modovisisajteMaraschino
08:02 03.04.2021.

Ne slavi se ništa, kao ni jučer. To su dani sjećanja na muku i smrt Isusovu, te tuge i vjere u Uskrsnuće. E moji novopečeni vjernici. Slavlje počinje na Uskrs.

KU
kuramela
08:39 03.04.2021.

Cukor: a tko tebi brani radit ?

RO
romobil
10:16 03.04.2021.

Zalmoxis , Romulus, Dionis, Oziris....svi redom umrli i smrt pobijedili...tek neke da nabrojim... inicijacija u njihov kult uključivala zajednicki objed obraćrnika i priznanje grijehova....😆

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije