Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ BAKTERIJA I GRINJA

Znate li koliko se često pere posteljina? Stručnjak otkriva zašto je njeno redovito pranje važno za zdravlje

Shutterstock
28.06.2022.
u 10:30

Svježe i čiste plahte mogu i pomoći da se bolje naspavamo, kaže stručnjak

S vremenom se, a posebno tijekom toplijeg razdoblja, na posteljini nastane bakterije, pa čak i grinje ako se ne pere redovito. Stručnjak Ryan Thaker iz Mattress Next Day kaže da bi posteljinu trebali prati nakon tjedan do najviše dva, kako bi se spriječilo nakupljanje mrtvih stanica i bakterija. 

Kako piše Express, plahte nisu njen jedini dio koji treba prati redovito već se otprilike jednom mjesečno trebaju oprati i popluni, kao i štitnici za madrace, a ponekad i nadmadraci. 

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/5

- Neki ljudi pitaju je li u redu mijenjati posteljinu jednom mjesečno. Ako ne spavate na madracu svaki dan, možda možete rastegnuti na svaka dva ili tri tjedna, no to bi trebalo biti maksimalno vrijeme između dva pranja - objasnio je stručnjak.

On ističe kako i godišnja doba utječu na to koliko se često posteljina treba prati. Naime tijekom ljeta se znojimo puno više nego u zimskim mjesecima pa kaže da bi, ako su vam plahte ujutro vlažne od znoja, bilo dobro da ih odmah operete i osušite za sljedeću noć. Osim toga, kako kaže, to vam može pomoći i da se bolje naspavate

- Neka medicinska stanja zahtijevaju da krevet bude čist koliko god može, bez bakterija ili prašine koje bi izazivale alergije. Ako patite od bolesti kože poput ekcema, psorijaze ili respiratornog stanja kao što je astma, prašina i bakterije ih mogu pogoršati - dodao je.

Također, ističe i da, kada stavljate posteljinu u perilicu, pripazite na temperaturu. Kada perete posteljinu, trebali biste ju staviti na 60 stupnjeva i na dugo pranje, kako biste uklonili znoj, prašinu i slično. Možete prati i na nižoj temperaturi, ali, ističe, tada možda i nećete učinkovito ubiti sve bakterije i ukloniti svu prljavštinu. 

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije