Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Znate li da prekomjerno pijenje vode nije dobro? Ovi znakovi pokazuju da ste je previše popili

Borna Filic/PIXSELL
01.10.2020.
u 07:00

Iako je voda važna za održavanje svih tjelesnih funkcija, ne bi je trebalo prekomjerno konzumirati.

Hidratacija je vrlo važna, a pijenje odgovarajuće količine vode pomaže u održavanju gotovo svih tjelesnih funkcija, uključujući imunološku potporu, regulaciju temperature i prirodnu detoksikaciju kroz limfni sustav i mokraću. Da ne bi došlo do dehidracije, neki će ljudi pretjerati s unosom vode. Evo zašto pretjerana hidratacija može biti opasna, kako prepoznati događa li vam se i koliko vode stvarno treba piti, prenosi MindBodyGreen.

Prekomjerna konzumacija vode može imati brojne nuspojave, uključujući grčenje mišića zbog neravnoteže elektrolita i povećanje učestalosti urina. U ekstremnim slučajevima, previše vode može dovesti do kobne intoksikacije vodom, poznate i kao toksemija vodom, trovanje vodom ili hiperhidratacija. Najčešća neravnoteža elektrolita, koja može nastati pijenjem previše vode, naziva se hiponatremija (niska razina natrija u krvi). Karakteriziraju je simptomi poput mučnine, povraćanja, gubitka apetita, kaže jedno istraživanje. Ovo su znakovi da konzumirate previše vode:

Mokraća vam je prozirna

Jedan od načina praćenja unosa vode je promatranje boje urina. Prema stručnjakinji Vanniti Simma-Chiang, MD, svijetlo žuta je idealna boja mokraće.

– Ako je urin uistinu tamno žut, vjerojatno ne pijete dovoljno tekućine. Ali ako vam je mokraća bistra, to je znak da pijete previše. U tom trenutku vaše tijelo samo baca vodu – kaže ona.

Ako je to slučaj, nemojte paničariti. Bistra mokraća nije uvijek opasna, kaže Simma-Chiang. Međutim, to je način na koji tijelo signalizira da ste popili dovoljno.

''Žedni grad'' želi da se pitka voda vrati na Manduševac:

1/7

Mokrite puno češće nego inače

Prosječna zdrava osoba mokrit će svaka tri do četiri sata, kaže Simma-Chiang. Sve više od toga znak je da konzumirate previše vode. Osim opasnosti od prekomjerne hidratacije, česti odlazak na zahod može smanjiti koncentraciju, a poremećaj spavanja zbog punog mjehura može biti još gori.

Mišići vam se grče

Zbog neravnoteže elektrolita nerijetko se javlja grčenje mišića i slabost. Kada se tijelo znoji, kroz kožu se izlučuju i voda i elektroliti pa je neophodno unositi dovoljno tekućine, ali i namirnica kao što su banane da bi se nadoknadila količina elektrolita.

Prava količina vode razlikuje se od osobe do osobe, ovisno o dobi, spolu, količini tjelesne aktivnosti i još mnogo toga pa nema pravog odgovora na to koliko tekućine treba unijeti u organizam. Pijte vodu kad osjetite žeđ, kad gubite previše tekućine znojenjem ili kad ste, primjerice, bolesni, kao i kad vam se čini da je mokraća pretamna. 

Stiže novi zakon o cestovnom prometu: Uvode se kazne za električne romobile:

Komentara 2

Avatar freen
freen
08:55 01.10.2020.

pijte bevandu,gemišt,pivo to je pravo piče,od vode čete zahrđati.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
20:04 01.10.2020.

Voda ni u koljenu nije dobra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije