Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kroz voće i povrće

Znate li da je 98 posto jabuka pozitivno na pesticide?

jabuka
23.06.2012.
u 11:25

Iako su zdrave namirnice i trebalo bi ih konzumirati što češće, kroz voće i povrće u organizam unosimo puno štetnih tvari...

I dok mnogi pokušavaju izbjegavati prerađenu i dodatno obogaćenu hranu tajnim kemijskim spojevima, sada moramo razmišljati što unosimo u sebe i kad jedemo - zdrave namirnice, poput jabuka, breskvi, špinata, salate...

Sve te namirnice nalaze se na listi povrća i voća koje su najzagađenije pesticidima, a što je još više deprimirajuće namirnice su testirane oguljene i oprane, kao što ih konzumiraju i potrošaći.

Istraživači američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti promatrali su više od 45 vrsta voća i povrća, te došli do poražavajućih rezultata, ali su istovremeno naglasili da ne preporučuju odustajanje od jedenja voća i povrća, nego savjetuju kupovanje organskih plodova koji su im dostupni.

- Zdravstvene koristi od prehrane bogate voćem i povrćem veće su od rizika izloženosti pesticidima - stoji u zaključku studije, prenosi Huffingtonpost.

Ovo je popis namirnica kod kojih su pronađene velike doze pesticida:

Jabuke. One su se pokazale kao najzatrovanije voće jer je čak 98 posto testiranih jabuka pozitivno na pesticide.

Celer. Čak 96 posto testiranih uzoraka celera je pozitivno na pesticide.

Paprika. U jednoj se paprici baburi krije 15 različitih pesticida. Ostali uzorci sadrže 88 različitih ostataka pesticida.

Breskve. Ostaju na četvrtom mjestu i ove godine.

Jagode. Jedan uzorak jagoda je imao najmanje 13 različitih vrsta pesticida

Nektarine. S obzirom na količinu i težinu, imaju više pesticida od bilo koje druge hrane na listi.

Grožđe. Grožđe ima 15 različitih pesticida na jednom uzorku te 64 različita spoja.

Špinat. Špinat je s petog mjesta 2011. pao na osmo mjesto ove godine.

Zelena salata. Sadrži 78 različitih pesticida.

Krastavci. Krastavci imaju 80 različitih ostataka pesticida.

Krumpir. Od ukupnog uzorka čak je 91 posto bilo pozitivno na pesticide.

Lisnato povrće. Kelj i ostalo lisnato povrće imaju visoke količine organofosfornih insekticida (toksični spojevi koji utječu na živčani sustav).

Grašak. Sadrži također visoke količine organofosfornih insekticida.

 

Ključne riječi

Komentara 6

VE
Vexans
13:35 23.06.2012.

takovo kontaminirano a i bezobrazno skupo voće i povrće kupujemo u super-mega trgovinama.Oni u mega naruđbama uvoze čak i zabranjene insekticide,herbicide,ozračene čestice,...za mnogo što naše cariske stručne inspekcije nemaju ni čime detektirati. Moj savjet je sitna proizvodnja ,dalje od cesta,željeznice,domova zdravlja i bolnica.Ako to ne možemo onda samo od skromnih i poštenih naših kumica.Makar su se i one pokunzumile.

ZZ
Zvir Zvirek
14:56 23.06.2012.

Tulika polja su fraj v Horvatski al se ljudem kakti ne isplati proizvoditi svoju hranu neg rajši kupuju špricano. A i kumice odzdavnja gnoje umetnim gnojivima - jer več kakti zraste, al je to ni to. Mi sadimo svoj vrtt i nigdar ne špricamo z umetnim smetjem, i povrtje se nemre usporediti s kupljenim-makar veto drugo bilo i organskoga porijekla, jer i to organsko stoji v štacunu a treba mu par dni dok dojde v štacun. Dimom delati na vrtu. človek si počine od modernoga stresa a išče i smršavi a hrana šteru dobi je neusporediva.

VE
Vexans
16:08 23.06.2012.

Srdačan pozdrav u dragu Sloveniju! Puno toga mi znamo,no ti globalni procesi guše sve.Uzdaj se use i svoje kljuse.lp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije