Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Znate li da gljive, ali i drugo povrće vjerojatno perete krivo? Pogledajte kako se to radi

Povrće
Foto: Getty Images
1/4
22.07.2019.
u 09:56

Prije pranja namirnica, svakako prvo dobro operite ruke kako ne biste na namirnice prenijeli prljavštinu s ruku.

Znate li koliko povrće i voće sadrži pesticida i prljavštine? Možda idući put trebate dobro razmisliti hoćete li probati šljivu ili grožđe prije nego ih dobro operete.

Ako znate da nije prskano pesticidima, samo navalite, no ako niste sigurni, možete tako učiniti svom tijelu više štete nego koristi. Ako ne perete dobro voće i povrće koje konzumirate možete češće obolijevati od nekih infekcija ili problema s probavom. Možda je upravo u tome uzrok. Kako biste to izbjegli, evo savjeta kako biste zaista trebali prati voće i povrće...

Prije pranja namirnica, svakako prvo dobro operite ruke kako ne biste na namirnice prenijeli prljavštinu s ruku. 

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Povrće perite pod tekućom vodom ispod slavine i pobrinite se da svaki komad istrljajte rukama. Nakon toga prebrište s čistom krpom od mikrofibre kako biste bili sigurni da ste uklonili sve nečistoće.

Lisnato povrće uronite u kupku. Napunite veći lonac vodom i potopite lisnato povrće na nekoliko minuta. Izlijte tu vodu i ponovite postupak još jednom, a zatim pod tekućom vodom isperite listove.

Ostavite ih da se prosuše ili ih odmah blanširajte. Na taj ćete način najsigurnije ukloniti bakterije. 

Gljive je najbolje očistiti tako da ih prebrišete čistom mokrom krpom i zatim ih posušite kuhinjskim ručnikom kako se ne bi narušila njihova tekstura. 

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

Komentara 3

Avatar majkuvam
majkuvam
17:34 22.07.2019.

Jel autori VL-a polažu poseban ispit da bi mogli davati ovakve fenomenalne savjete?

DR
Drmiha
16:57 22.07.2019.

,,znateli da gljive, a i drugo povrće perete pogrešno"???? Iskren da budem ja nisam znao, ali je još gore što sam mislio da gljive i nisu povrće.

DK
davor.kozic21
11:52 22.07.2019.

gljive unrane u sumi se ne peru nego da nekim kistom a drugo ne kupujem jedino laj sam naberem to jedem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije