Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ČEMU JE TAJNA

Znanstvenim formulama do savršeno kuhanih jaja i čaja

champagne
arhiva
24.08.2010.
u 14:54

Tajna šampanjca navodno je u mjehurićima, a o čemu ovise savršeni tost, kuhano jaje ili šalica čaja?

Svi znaju da postoji savršen način kako natočiti pivo, no čini se da postoje znanstvene formule za pripremu svega, od sendviča sa slaninom do tvrdo kuhanog jaja. Stoga, težite li savršenstvu u svemu što činite, možda će vam se isplatiti iskušati neke od sljedećih provjerenih recepata.

Čaša šampanjca

Tajna šampanjca navodno je u mjehurićima. Očito nije riječ o revolucionarnom otkriću, no nedavno je to i znanstveno dokazano u francuskoj regiji Champagne. Gérard Liger-Belair, profesor na Sveučilištu Reims Champagne-Ardenne, i njegovi kolege dokazali su tako da kvaliteta šampanjca ovisi o načinu na koji ga točite. Nagnete li dakle čašu dok točite šampanjac, sačuvat ćete dvostruko više ugljikova dioksida te samim time i više mjehurića, koji su zaslužni za okus i aromu šampanjca.

Šalica čaja

Toplo i mokro već odavno nije dovoljan kriterij za savršeni čaj. No, dr. Andrew Stapley s Royal Society of Chemistryja osmislio je vodič "korak po korak" do savršene šalice čaja. Kako bismo dosegli to savršenstvo, trebamo koristiti svježe prokuhanu vodu, jer odstajala voda gubi dio kisika, a to je od krucijalne važnosti za okus čaja.

Nadalje, zaboravite na vrećice čaja, jedna žlica odabranog čaja bit će dovoljna, i poželjno je mlijeko dodati prije toga. Doda li se naime mlijeko kasnije, veća je mogućnost da će izgubiti dio proteina te time utjecati na okus. I na kraju dodajte šećer i naravno pijte prije nego se ohladi. Volite li uz svoju šalicu čaja i kekse, optimalno vrijeme umakanja u čaj je osam sekundi.

Kušanje piva

Prema stručnjacima kušanje piva jednako je složeno kao i kušanje vina. Treba uzeti u obzir nekoliko bitnih faktora. Čaša tako mora biti ispolirana, a pivo treba biti posluženo na 11 do 13 stupnjeva. No, za razliku od vina, kako bi u potpunosti okusili pivo, nužno je progutati ono što se kušali.

Tost

Kriška tosta ovisi o količini otopljenog maslaca, tvrdi profesor Bronek Wedzich, stručnjak za hranu sa Sveučilišta Leeds. Prema njemu, kruh se treba zagrijati na 120 stupnjeva, maslac treba izvaditi izravno iz hladnjaka prije nanošenja te ga ravnomjerno rasporediti u vremenu ne duljem od dvije minute. Količina maslaca treba iznositi jednu sedamnaestinu debljine kruha.

Tvrdo kuhano jaje

Može li nas nešto više pogoditi od ne tako kuhanog jaja? Pa, zahvaljujući dr. Charlesu Williamsu sa Sveučilišta Exeter, kako ne bismo više trpjeli takva razočaranja, za svako jaje postoji formula savršenog kuhanja. Tako srednje veliko jaje od otprilike 50 grama treba kuhati 4,5 minuta u kipućoj vodi, nešto manje jaje od oko 43 grama samo četiri minute dok veće jaje koje prelazi 63 grama treba kuhati barem 5,5 minuta.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar m_m
m_m
15:09 24.08.2010.

\"Krucijalno\" - jel to još jedna nova stara riječ u Hrvata?

FE
Felicijen
16:23 24.08.2010.

@m_m Definitivno....

DU
Deleted user
11:19 25.08.2010.

Najveće savršenstvo je u ne savršenstvu. A kada ljudi svate da je nesavršena priroda najljepša, živjet će u svijetu savršenstva nesretni i jadni. Žuditi će za nesavršenom prirodom koje neće više biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije