Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko gleda?

Znanstvenici tvrde: Doslovno možete postati ovisni o popularnoj seriji 'The Office'

IMDb
16.11.2019.
u 07:00

Bilo da se radi o američkoj ili britanskoj verziji, ovu seriju, koja je kod nas prevedena kao "U uredu", ne možete ne voljeti

Neki kažu da serija ima terapeutsko djelovanje, posebno ako je gledaju nekoliko puta iznova. Drugi tvrde da im je serija pomogla u borbi s tjeskobom ili da se nose s određenim traumama.

Pamela Rutledge, iz Media Psychology Research Centera, za Bustle je ispričala kako je "The Office" serija u kojoj postoji nekoliko psiholoških pristupa svijetu, odnosno publici. Ljudi se mogu identificirali s brojim situacijama u kontekstu uredskih politika i međuljudskih odnosa. 

Tjeskobu koja se pojavljuje zbog nekih situacija u seriji prikazuju kroz humor, što gledatelju mijenja kemiju u tijelu, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. 

Rutledge objašnjava kako prepoznatljivost ili suosjećanje, pojačavaju osjećaj simpatije prema nečemu, pa tako i prema seriji. Kada nam je nešto jako poznato, ne trebamo pogledati cijelu epizodu da bi nam bilo smiješno ili zabavno, dovoljno je da pogledamo jedan GIF i valjamo se na podu od smijeha. 

Važno je moći se poistovjetiti s nečime

Tako se lako "navući" na ovu seriju, kažu psiholozi, jer su svakom trenutku znate što će se dogoditi, tko gdje sjedi i kako će reagirati. Ured je mjesto gdje vam se mozak odmara i sve je uvijek isto. Ne trebate puno razmišljati, a i nasmijat ćete se. 

Psiholozi kažu da je najveći faktor u svemu tome što se možemo poistovjetiti s time, a to je jedna od glavnih karakteristika što čini nešto dobrim materijalom za postati ovisan o tome. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije