Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporit će starost?

Znanstvenici: Stat ćemo na kraj staračkim borama, mrenama...

starci plešu, ples
Profimedia
03.11.2011.
u 20:34

Terapija bi mogla pomoći u što uspješnijem liječenju niza bolesti u poznim godinama.

Staračke bore, mrena i mršavljenje samo su neki od znakova starenja koje će se, ako je suditi po najavama znanstvenika iz prestižne američke klinike Mayo, u budućnosti moći potpuno suzbiti. Pokusima koje su posljednjih godina provodili na laboratorijskim miševima pokazalo se da uklanjanjem dijela stanica koje u organizmu nastaju u poznoj dobi nestaju i neugodne tjelesne nuspojave poput naborane kože ili mrene na očima.

Staračke stanice

Naime, još prije pedesetak godina otkriveno je da se sve stanice u organizmu dijele stvarajući svoje “duplikate”. Kako bi stvaranjem prevelikog broja “duplih” stanica nakon nekog vremena došlo do upalnih procesa, imunološki sustav neprestano uklanja ove klonove držeći broj stanica koje imamo u tijelu relativno konstantnim.

Problem nastaje u činjenici da imunološki sustav starijih osoba s godinama sve rjeđe i rjeđe provodi “čišćenje” tijela i uklanjanje dvostrukih stanica pa dolazi do njihova nagomilavanja. Ove nakupine, u znanosti poznate kao staračke stanice, uzrokuju potom pojavu bora, gubitak masnog tkiva ispod kože koji omogućava njenu glatkoću, potiče nastajanje očne mrene ili atrofiju mišića...

– Kada bismo uspjeli napasti ove stanice lijekovima i od njih očistiti tijelo, spriječili bismo staračke bolesti, ali i smanjili mogućnost za razvoj demencije, tumora, srčanih i moždanih udara – kaže dr. James Kirkland s klinike Mayo.

Molekulom isprali miševe

Kako bi na laboratorijskim miševima pokušali “isprati” iz tijela staračke stanice, a stečena znanja potom primijenili na ljudima, u klinici Mayo razvili su posebnu molekulu pod nazivom Caspase 8. Ovu su molekulu koja uništava staračke stanice genetički ugradili laboratorijskim miševima, sačekali da životinje ostare nekoliko mjeseci, a potom su Caspase 8 aktivirali posebnim lijekom koji su dali životinjama. Molekule su istoga trenutka počele “bušiti” opne staračkih stanica uništavajući ih redom, a miševima su bore i mrene na očima doslovno nestale preko noći.

– Nismo mogli vjerovati onome što vidimo. Životinje kao da su se naočigled pomlađivale – kaže dr. Kirkland. Budu li znanstvenici uspjeli prilagoditi molekulu Caspase 8 i ljudskom tijelu te pronašli način za njen siguran unos u tijelo, moglo bi to izazvati revoluciju u liječenju cijelog niza bolesti povezanih sa starenjem.

– Pokazalo se da uklanjanjem stanica nestaju i bolesti, što znači da nikada ne bi bilo kasno početi s liječenjem – kaže dr. Jan van Deursen.

Komentara 3

OR
orisis
22:14 03.11.2011.

Ima nas 7 miljardi a sada vishe ne chemo ni umirati...

SR
s☺r@n
20:54 03.11.2011.

Bolje vidit kako stati na rep *adezeu. A ovo dr....priroda čini svoje.

OB
-obrisani-
10:11 04.11.2011.

ovo je nova poza z tantre heheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije