Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Znanstvenici s Ruđera otkrivaju zašto klimu nikad ne bi trebalo stavljati na najhladnije

27.05.2020.
u 13:30

Naše tijelo ima mehanizam za hlađenje, ali on tijekom ljeta neće pravilno raditi ako je razlika u temperaturi veća od pet stupnjeva Celzijusa.

Ako je vani 35 stupnjeva Celzijusa, zašto ne bismo klimu u kućanstvu staviti 15 stupnjeva Celzijusa? Zašto zimi kućanstvo smijemo grijati na 30 stupnjeva Celzijusa, dok je vani -10 stupnjeva? To su najčešća pitanja vezana uz klimu, a donosimo vam odgovore u suradnji s Vidom Strasser, znanstvenice u Laboratoriju za biokoloide i površinsku kemiju Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković.

Cijeli video o ovom vječnom pitanju pogledajte ovdje:

Kada je vani lijep, sunčani dan, a temperatura je 35 stupnjeva Celzijusa, preporuka stručnjaka je da razlika između temperature vani i u našim kućanstvima ne bude veća od pet stupnjeva. To je zbog temperaturnog šoka koji se može dogoditi kada izađemo iz stana vani, ali zašto je drugačije kada je razlika tijekom zime puno veća?

Tijekom ljeta, temperatura vani mjeri se u hladu, što znači da temperatura na suncu može biti i do pet ili deset stupnjeva viša nego izmjerene. Dok je za vrijeme zime, temperaturu zraka na suncu i u hladu relativno jednaka. Stvar je u tome što i zimi izlazimo u nekoliko slojeva odjeće, koji nam pomažu da proizvodimo određenu količinu toplinske energije.

Zašto je razlika od pet stupnjeva Celzijusa tijekom ljeta dovoljna?

Naše tijelo ima mehanizam za hlađenje, ono se zove znoj. Naša koža ispušta vodu, koja nas hladi. Molekule vode u znoju tijekom ljeta se ispuštaju kroz našu kožu te se ispuštaju u zrak. Kada se ispusti veliki broj molekula vode, ostatak molekula imat će manju brzinu kretanja i energije, što znači da će i naša tjelesna temperatura biti niža.

No kada je upaljen klima uređaj, on ispušta hladan i kondenzirani zrak, koji u sebi ima svoje molekule vode. Kada naše molekule vode dođu u doticaj s molekulama iz klime, nemaju dovoljno mjesta za ispuštanje i nemaju drugog izbora, nego se vratiti u našu kožu. Stoga će naša tjelesna temperatura biti veća i nama će biti sve toplije. Klima uređaji ne hlade samo zrak, već ga i isušuju kako bi naše molekule vode mogle izaći iz našeg tijela. Kada je razlika u temperaturi manja, molekule vode imaju više prostora za ispuštanje iz tijela.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Komentara 1

Avatar KimberlyEJ78
KimberlyEJ78
20:37 28.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​​v​​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije