Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

Znanstvenici otkrili tabletu za ekspresno liječenje mamurluka!

Mamurluk
Thinkstock
10.05.2018.
u 08:51

Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa liječenje smanjilo razinu alkohola u krvi za 45 posto u samo četiri sata u usporedbi s miševima koji kapsulu nisu primili.

"Civilizacija počinje destilacijom", rekao je William Faulkner, poznati pisac, ali i veliki ljubitelj alkoholnih pića i dobre zabave. Iako naša želja za alkoholom datira još iz kamenog doba, do danas nitko nije pronašao pravi način za rješavanje problema mamurluka. To bi se uskoro moglo promijeniti. 

– Kao profesor kemijskog inženjerstva i ljubitelj vina, morao sam pronaći rješenje – kaže Yunfeng Lu, profesor s UCLA-a.

Alkohol je vodeći čimbenik rizika od prerane smrti među ljudima između 15 i 49 godina, a njegova prekomjerna uporaba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak jetara. Unatoč ovim ozbiljnim činjenicama, trenutačni načini liječenja za predoziranje alkoholom baziraju se isključivo na ljudskim enzimima koji samostalno u tijelu razgrađuju ovaj otrov.

– Želio sam napraviti protuotrov koji bi mogao pomoći ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka. Odlučio sam se za stvaranje kapsula ispunjenih prirodnim enzimima koji se obično nalaze u jetrenim stanicama kako bi pomogli tijelu da brže obradi alkohol. Razvili smo protuotrov koji se bazira na tri prirodna enzima koji pretvaraju alkohol u molekule koje se potom izlučuju, a lijek smo testirali na miševima – ističe Lu.

Iako sam proces zvuči poprilično jednostavno jer nije riječ o novim enzimima, najteži dio bio je otkriti siguran i učinkovit način da ih se isporuči u jetra. Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa liječenje smanjilo razinu alkohola u krvi za 45 posto u samo četiri sata u usporedbi s miševima koji kapsulu nisu primili. U međuvremenu, koncentracija acetaldehida u krvi, visoko toksičnog spoja koji je kancerogen, prouzročuje glavobolje i povraćanje, čini ljude crvenima u licu nakon konzumacije alkohola, ostala je izuzetno niska.

Ova bi tableta, uz brzo liječenje mamurluka, trebala zaštititi jetra od većih oštećenja.

– Trenutačno provodimo testove kako bismo osigurali da su naše nanokapsule sigurne i da ne izazivaju neočekivane ili opasne nuspojave. Ako se naši tretmani pokažu učinkovitima kod životinja, mogli bismo početi kliničke pokuse na ljudima već za jednu godinu – zaključuje Yunfeng Lu. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar fuzzy
fuzzy
13:45 10.05.2018.

'Novinarka' ima velike poteškoće s leksikom i gramatikom (posebice sa sklanjanjem imenica) hrvatskog jezika. 'Jetara'...?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije