Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Znanstvenici otkrili genetski kod raka

istraživanje
Reuters
17.12.2009.
u 10:54

Novo otkriće moglo bi biti važan korak u otkrivanju lijeka protiv raka. Zasad su u pitanju rak kože i rak pluća, a radi se i na drugima.

Znanstvenici su korak bliže lijeku protiv raka, bolesti o kojoj neprestano slušamo sa svih strana. Naime, riješili su problem cijeloga genetskog koda za dvije najčešće vrste raka - rak kože i rak pluća.

Osim što će sada lakše znati prema čemu usmjeriti istraživanja za otkrivanje lijeka, bit će im lakše ustanoviti kako otkriti tumor u još ranijem stadiju, te tako omogućiti veći postotak izlječenja.

Nakon ovog otkrića znanstvenici diljem svijeta rade na otkrivanju svih gena koji bi se mogli izmijeniti tako da postanu nosioci bolesti u različitim vrstama raka. U Velikoj Britaniji tako primjerice proučavaju rak dojke, u Japanu jetara, a u Indiji rak usne šupljine.

Znanstvenici Međunarodnog konzorcija za istraživanje genoma raka (The International Cancer Genome Consortium) iz deset zemalja koje sudjeluju u istraživanju kažu da će im trebati najmanje pet godina i mnogo novca da se izvrši ovaj zadatak gigantskih razmjera.

- Nakon što identificiramo sve gene raka, moći ćemo razviti nove lijekove kojima je cilj pronaći specifičnu mutaciju gena i razraditi koji će pacijenti imati koristi od ovih novih tretmana - kaže profesor Michael Stratton koji predvodi istraživanje u Velikoj Britaniji.

Komentara 1

MI
miso
13:22 17.12.2009.

Čestitam, i puno sreće ubuduće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije