Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali orkestar

Životni stil trudnice utječe na nerođenu bebu više nego geni

beba
Foto: Shutterstock
1/2
07.05.2014.
u 17:45

Razvoj bebe u maternici znanstvenici su usporedili s orkestrom. Pri tome su geni instrumenti, a epigenetske promjene utječu na to kakav će zvuk instrumenti proizvesti, odnosno kako će se beba razviti

Hrana koju unosite u organizam, mentalno zdravlje i životni stil koji prakticirate imaju, čini se, veći utjecaj na nerođenu bebu nego geni koje bebi prenosite.

Pokazalo je to istraživanje Sveučilišta u Singapuru provedeno na DNK-a uzorcima 237 osoba iz Kine, Indije i Malezije. Studija tvrdi kako se genima može objasniti tek 25 posto epigenetskih varijacija među bebama.

Ostalih 75 posto pod utjecajem je interakcije genetskih razlika i okoliša u kojem je beba smještena prije rođenja tj. uvjetima u maternici, a za koje je odgovorna trudnica.

Razvoj bebe u maternici znanstvenici su usporedili s orkestrom. Pri tome su geni instrumenti, a epigenetske promjene utječu na to kakav će zvuk instrumenti proizvesti, odnosno kako će se beba razviti.
– Na bebe utječu geni koje su naslijediti od roditelja, ali u manjoj mjeri. Veći je utjecaj okolnosti u maternici, kazao je profesor Keith Godfrey sa Sveučilišta u Singapuru, piše TOI.

Epigenetika je znanstvena disciplina u biologiji, odnosno genetici, koja proučava nasljedne promjene u ekspresiji gena koje nisu uzrokovane promjenom u DNK nizu. Povezuje se razvoj bebe u maternici i kasniji rizik od pretilosti i srčanih oboljenja.

Foto: screenshot/facebook

>>Otkriveno zašto bebe noću plaču i kad su suhe guze i punog trbuščića

>>Muškarci koji se bore s neplodnošću mogu se izliječiti - rajčicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije