Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strogi uvjeti

Život kabinskog osoblja: Ne smiju imati ni prištiće na licu!

Kabinsko osoblje
Foto: Thinkstock
1/2
30.01.2019.
u 19:26

Neke aviokompanije imaju jako stroge uvjete za svoje kabinsko osoblje. Zabranjuju tetovaže na tijelu, posebice na vidljivim dijelovima tijela, moraju biti do određene visine i težine, imati savršen ten lica...

Biti stjuard ili stjuardesa nije nimalo lagan posao iako će mnogi pomisliti kako je riječ samo o poslužiteljima hrane i pića u zrakoplovu na visinama od oko 10 tisuća metara.

Neke aviokompanije imaju jako striktne uvjete za svoje kabinsko osoblje. Zabranjuju tetovaže na tijelu, posebice na vidljivim dijelovima tijela, moraju biti do određene visine i težine, imati savršen ten lica...

Upravo zbog ovog posljednjeg pravila, jedna je stjuardesa ostala "prizemljena" jer joj se na licu pojavio prištić, otkrio je izvor za Daily Telegraph. 

Kakav je zapravo život kabinskog osoblja?

Stjuardese i stjuardi prolaze intenzivnu obuku kako bi bili osposobljeni za razne situacije koje se mogu dogoditi tijekom leta. Tako moraju znati pružiti prvu pomoć, neki su osposobljeni za porođaj, ali i za fizičku borbu "jedan na jedan" ako bude potrebno. Hong Kong Airlines svoje stjuardese šalje na satove kung-fua da bi bile spremne savladati muškarce koji su dvostruko teži od njih. Moraju biti odlični plivači. Stjuardese British Airwaysa moraju moći preplivati barem 50 metara.

Imaju i svoj poseban signal za problematične putnike kojim upozoravaju ostale članove kabinskog osoblja na dodatan oprez i strpljenje. 
 

Često nailaze na prigovore i upite putnika zbog turbulencija, no napominju kako one zaista ne mogu utjecati na vremenske (ne)prilike i ne mogu znati koliko će turbulencije potrajati.

Suočavaju se i s neugodnim situacijama kada putnik zatraži, primjerice, piletinu za jelo, ali piletine je nestalo. Kabinsko osoblje zaista tu ne može učiniti ništa na 10 tisuća metara, no može pristojne putnike koji imaju razumijevanja nagraditi nečim iz svojih "tajnih" skladišta. 

Upozoravaju i putnike da ne okupiraju predugo toalete u zrakoplovima, ma koliko im to bilo privlačno, jer ti prostori moraju biti dostupni svim putnicima u zrakoplovu.

Pogledajte i video Bikini ples u zrakoplovu

 

Komentara 2

DO
dosta
20:57 30.01.2019.

To treba znati svaki gradanin, osim kukomrda, to je dobro!

KO
koki
16:58 30.01.2019.

Teski uvijeti za teska zanimanja. Nije lako mladoj osobi preplivati 50 metara sa prslukom za spasavanje a kamo li bez njega. Draga Linda, mora da si i ti vazduhoplovni strucnjak zalutao u novinarstvo. Ima bre da se prizemlje svi bubuljastiti i to smesta. Naredjene CK KPJ milanceta i lignje. Anemija odobrava te mere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije