Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODMOR I OBNOVA

Žene zbog kompleksnosti mozga moraju spavati više od muškaraca

spavanje
27.01.2010.
u 16:28

Kako su žene sklonije obavljanju više poslova odjednom i koriste više mozga od muškaraca, veća je i njihova potreba za snom.

Međusobno natjecanje o tome tko je umorniji uobičajen je "sport" među parovima, posebno kada u obitelj stigne dijete. Tko se treba naspavati i tko to više zaslužuje, odnosno tko će se ustati uspavati bebu česti su izvor nesuglasica među mladim roditeljima, kao i pitanje tko ima više energije za kućanske poslove.

Sada je zahvaljujući jednom britanskom stručnjaku i znanstveno dokazano – ženama je potrebnije više sna i to otprilike dvadeset minuta više nego prosječnom muškarcu, a sve zbog ženskoga zaposlenog mozga sklonog obavljanju više poslova odjednom.

- Jedna od glavnih zadaća sna je dopustiti mozgu da se odmori i obnovi – objašnjava profesor Jim Horne, voditelj Istraživačkog centra za spavanje na Sveučilištu Loughborough, dodavši kako se "korteks – dio mozga zadužen za pamćenje, jezik i slično – tijekom spavanja obnavlja. I što više mozga koristimo tijekom dana, to više odmora, odnosno sna trebamo".

Kako su žene fleksibilnije, sklonije obavljanju više poslova odjednom i koriste više mozga od muškaraca, veća je i njihova potreba za snom. Jednostavno je stvar u tome, objašnjavaju znanstvenici, da je ženski mozak povezan drugačije od muškog i složeniji je.

- Također treba u obzir uzeti da je tih 20 minuta minimum te da će vjerojatno mnoge žene trebati i više od toga – dodao je dr. Horne koji također smatra da je u ovim spoznajama i odgovor zašto muški mozak stari brže od ženskoga.

Ključne riječi

Komentara 1

RU
Rumba
14:40 25.02.2010.

Pa gdje samo, pobogu, nalazite takve kompleksne znanstvenike s takvim pojašnjenjima potreba za snom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije