Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od uživanja

Žene u menopauzi trebale bi piti pivo, a ovo piće ima još dobrih učinka na zdravlje

Foto: Shutterstock
1/2
14.11.2018.
u 13:01

Nekoliko je intervencijskih studija na životinjskim modelima proučavalo utjecaj konzumacije piva na menopauzu

Pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu utječe na smanjenje menopauzalnih simptoma i nelagode, tvrde stručnjaci. 

Umjerena konzumacija omiljenog fermentiranog pića ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje, među kojima se najčešće ističu povoljno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila, blagi anksiolitički učinak te dugovječnost. Smatra se da povoljni učinci piva
potječu od mnogobrojnih molekula koje taj tisućljećima cijenjeni napitak prirodno sadržava – od niske koncentracije alkohola i visokog udjela vitamina i minerala, vlakana i mnogobrojnih biljnih spojeva, posebice polifenola.

Pivom u prošlosti liječili mnoge ženske tegobe

Iako se pivo ponajprije smatra „muškim pićem“, novija istraživanja pokazuju da ga sve češće piju i žene, a sve je više žena i u pivskom businessu. Također, narodna medicina pivo je propisivala za neke tipične ženske tegobe poput cistitisa ili za poticanje laktacije u dojilja, što se u novije vrijeme usmjerilo na bezalkoholno pivo.

Tijekom posljednja dva desetljeća provedeno je nekoliko istraživanja koja su pokazala pozitivne učinke polifenola piva na tegobe koje se vežu uz menopauzu – osteoporozu, kardiovaskularni rizik i valunge.

Smanjeni simptomi menopauze, povećan libido

Nekoliko je intervencijskih studija na životinjskim modelima proučavalo utjecaj konzumacije piva na menopauzu. Dvostruko slijepa, randomizirana studija koja je trajala osam tjedana pokazala je da jedan od polifenola hmelja i piva (8- prenilnaringenin) utječe na smanjenje menopauzalnih simptoma i nelagode. Primjena iste fenolne komponente pokazala je utjecaj na povećanje libida u
žena u menopauzi. Polifenole porijeklom iz ječmenog slada i hmelja u sličnim koncentracijama nalazimo i u bezalkoholnom pivu te će njegova konzumacija pružiti slične zaštitne učinke za žene u menopauzi.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
07:23 15.11.2018.

Preporučam Velebitsko!

AL
alpskacokolada
22:26 14.11.2018.

od pive rastu sise

RM
ribnikova mama
13:42 14.11.2018.

u ovo ništa ne vjerujem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije