Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE

Žene, trebale biste spavati puno više od muškaraca! Brojni su razlozi zašto...

Screenshot
28.10.2018.
u 17:32

Kronična neispavanost može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Među njima su dijabetes, visoki krvni tlak i srčane bolesti.

Istraživanja su potvrdila kako su žene podložnije bolestima jer su, ukratko, dulje budne od muškaraca. Kako prenosi Ordinacija.hr, znanstvenici na Sveučilištu Duke, ispitali su 210 žena i muškaraca u dobi od 18 do 65 o njihovoj kvaliteti i učestalosti sna, pa su ih podvrgnuli različitim zdravstvenim pretragama kao i onim psihološkim, kako bi utvrdili njihovo opće stanje. 

Stres, agresivno ponašanje, depresija

Niti jedan od ispitanika nema povijest kliničkih problema sa snom i svi su relativno zdravi (ne puše ili nisu imali zdravstvenih problema tijekom provođenja istraživanja). Zaključeno je da se problemi sa spavanjem, kao što su poteškoće s "prvim snom", zatim održavanje neprekidnog sna i slično, mogu povezati s visokim krvnim tlakom, visokom razinom upalnih procesa u tijelu, povećanjem stresa, lošim i agresivnim raspoloženjem te povećanim rizikom od depresije. Ali samo za žene! Što su žene u istraživanju više izrazile svoje probleme sa spavanjem, imale su i veći postotak masnoće u tijelu, dok kod muškaraca nema tog problema. 
Znanstvenici kažu da je to posljedica testosterona koji se kod muškaraca proizvodi u mnogo većoj količini, a brani tijelo od upalnih procesa, štiti mozak i organe na koje loše utječe manjak sna i stres. 

Umjesto da žene povećaju količinu testosterona u tijelu, neka poboljšaju svoju noćnu rutinu kako bi bolje zaspale, a treba im u prosjeku 20 minuta dulje nego muškarcima da bi se naspavale. Lako je reći. Ali neka vam ovo bude 2802232. podsjetnik da je san vrlo važan! 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
09:04 28.10.2018.

Moja spava.

BL
bljak007
18:17 28.10.2018.

Što više spavaju to su više pospane i umorne. To je članak za promicanje ženske lijenosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije