Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aktivne 18 minuta

Žene su ljenije od muškaraca kad je riječ o vježbanju

vjezbanje-novi
Arhivska fotografija
12.04.2012.
u 10:35

Stručnjaci naglašavaju da uz sjedalački način života aktivan treba biti barem 30 minuta dnevno. Toga se, pokazalo je istraživanje u Americi, pridržavaju samo muškarci...

Postoji li veza između fizičke aktivnosti, depresije i metaboličkog sindroma, pokušali su spoznati znanstvenici sa sveučilišta u Oregonu. Osim što su zaključili da manjak fizičke aktivnosti ženama povećava rizik od razvijanja metaboličkog sindroma, odnosno uzrok je visoke razine kolesterola, povišenog krvnog tlaka i nakupljanja masnog tkiva u području trbuha, otkrili su i da su žene – ljenije.

Preporučene doze od 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, utvrdili su na istraživanju 1000 volontera, drže se muškarci, dok žene za vježbanje odvajaju tek 18 minuta dnevno. Zato je rizik od metaboličkog poremećaja puno veći, a s njim se povećava rizik od pojave srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

 Iako su došli do zanimljivih rezultata o dnevnom ritmu prosječnih žena i muškaraca u Americi, znanstvenici ipak zaključuju da se navike stječu u ranom djetinjstvu i prate nas cijeli život. Razvijanje ljubavi prema vježbanju i oblikovanju tijela stječemo kao mali, za što su uvelike zaslužni naši roditelji i okolina.

– Sklonost prema fizičkoj aktivnosti javlja se između pete i šeste godine. Roditelji se često ponašaju vrlo zaštitnički prema kćerima i često im ograničavaju boravak vani i igru s dječacima – objasnio je dr. Bradley Cardinal, koautor i voditelj studije, a prenosi Jezebel.com.

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagzag
09:36 14.04.2012.

nije istina da jeto od pete šeste godine,ok ajde djelomično,nego su opterećene frizurom,šminkom i kako će to izgledati pa zbog toga manje vježbaju,znaš ono...\"znoj i sve to\"...i to da bar zbog muškaraca...nego zbog istih tih žena. Koji apsurd ha!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije