Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recite: Ne!

Žene prečesto "izgore" od obveza i stresa: Evo kako to spriječiti!

Shutterstock
11.10.2018.
u 08:50

Žene su majstorice multitaskinga. Većinu vremena pokušavaju balansirati između nekoliko stvari odjednom, pa su često pod stresom i napete

Zauzetost nije samo karakteristika zaposlenih žena ili majki, ona stvara stres kod žena u svim stadijima života, a posljedice mogu biti vrlo pogubne. Anksioznost i depresija dvostruko su češće kod žena nego kod muškaraca, a u kombinaciji s promjenama hormona, u PMS-u, nakon poroda ili prije menopauze, neki poremećaju mogu doslovno "paralizirati" život. Mogu se uplesti u svakodnevnu rutinu i donijeti još više stresa i problema. 

Što je lijek? 
Tražite pomoć. S problemom se lakše nositi ako se nekom povjerite. I to je jedan od najlakših načina. Ali za mnoge žene ovo je lakše reći nego učiniti. 

Kako znati da previše radite? 
Treba se zapitati zašto sam toliko zauzeta. Moguće je da ste odrasli u vrlo tradicionalnom okruženju gdje žene obavljaju većinu zadaća u domaćinstvu ili samo želite zadržati kontrolu. Možda nitko drugi ne zna obaviti stvari jednako dobro kao vi ili onako kako vi to volite. Štogod da je korijen ovog problema, pojavit će se ljutnja, negativne emocije prema drugima... A sve to prouzročuje insomniju, umor, ali i manjak motivacije i želje za životom. To su sve znakovi da ste "izgorjeli". 
Kada ignorirate znakove, to može utjecati na vašu ljubavnu vezu, one s kojima živite, bračnog partnera i djecu, ali i prijatelje ili kolege. 

Izbjegnite problem!
Kako bi ostale zdrave mentalno i fizički, žene koje previše rade trebaju naučiti podijeliti zaduženja drugima. Smanjit će svoj stres ako ga malo podijele s drugima. Ako vam izgleda, kada to radite, da tražite pomoć i to vam se ne sviđa, onda jednostavno prestanite govoriti "da" ili "može" na sve. 

Pronađite vrijeme za sebe. Žene često sebe stavljaju na zadnje mjesto. Morate imati vremena za svoje interese i aktivnosti koje volite. I obavezno pokušajte spavati barem sedam sati dnevno
Zaboravite na prevelika očekivanja i standarde. Prihvatite da ne može svatko sve! Kad se drugi ponude pomoći, prihvatite to bez kritike. Dopustite djeci da pospreme krevet na svoj način, a ako netko drugi sprema ormarić sa suđem i "ništa nije na svojem mjestu", ma, zanemarite to! 

>> Pogledajte novi nastavak "Glasa naroda", ovaj put o popularnim sapunicama

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije