Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINA ŽENE

Žene obrtnice najbolje rješenje za izlaz iz krize

cvjećarka
28.01.2010.
u 08:00

Od stotinjak tisuća vlasnika obrta, 32 posto su žene. Baš radi toga što su u sjeni muških kolega, Hrvatska obrtnička komora 2010. proglasila je Godinom žene u obrtništvu.

Zagrepčanke koje radi dobre frizure ne žale redovito jednom mjesečno gotovo dva sata vožnje do Gospića, odlaze pod škare i fen gospođe Ane Šerić Konjikovac. Rođena Gospićanka, s 38 godina radnog staža i posljednjih deset godina s frizerskim salonom u samom središtu Gospića, među rijetkim je domaćim obrtnicama koja se uz uspješan obrt angažiraju i u strukovnim organizacijama. Predsjednica je Obrtničke komore Ličko-senjske županije i jedina žena u Upravnom odbore Hrvatske obrtničke komore. Pritom, žena u hrvatskom obrtništvu i nije tako malo kako bi se moglo zaključiti.

U sjeni muškaraca

Od stotinjak tisuća vlasnika obrta, 32 posto su žene. Baš radi toga što su u sjeni muških kolega, Hrvatska obrtnička komora 2010. proglasila je Godinom žene u obrtništvu. Naša sugovornica, gospođa Ana, prihvatila se i obveze vođenja novoformiranog odbora koji će se baviti aktivnostima vezanima uz to.


- Ne bih sve to mogla da nemam mamu koja mi kuha i sprema i da mi djeca nisu odrasla. Kćerka već radi sa mnom u salonu. Uvjerena sam da su upravo obiteljske obaveze, dom, muž i djeca, najčešći razlog za to što većina naših obrtnica nije društveno angažirana - smatra gospođa Ana.

Sama, pak, uspijeva držati korak i biti svake godine i na frizerskim sajmovima u Londonu, Bologni, svim važnijim seminarima u zemlji... Ni kriza je ne može smesti.

- Za dodatno obrazovanje ne smije se žaliti ni vremena ni novca. Pa ni sada kad smo u krizi i kad je manje posla. Nekada sam se ustajala u pet ujutro da sve stignem. Sad to više ne moram, posao je pao oko 20 posto. Prve su otpale svečane frizure, a sad se, recimo, mnoge gospođe ne odriču redovnog šišanja, ali kosu bojaju doma - kazuje gospođa Ana.

Gospodarska kriza ne zaobilazi ni obrt Zagrepčanke Marije Rukljač. No, recesiji usprkos, za koji dan će gospođa Marija uz svoja dva salona - pedikerski i frizerski - otvoriti i treći, salon ljepote.



I hobi i zanimanje

- Želim dokazati, možda samoj sebi, da se može i u ovo vrijeme ići naprijed, ostati entuzijast. Rizik je ogroman, ali vjerujem da bolja vremena dolaze - kaže gospođa Marija, koja nakon dva salona u Novom Zagrebu (prvi, frizerski salon otvorila je davne 1972.) s trećim posao pokreće u samom središtu Zagreba.

Je li strogio središte tajna uspjeha i naše treće sugovornice, koja također zavređuje da se za nju čuje i onda kada nije Godina žena u obrtništvu. Splićanki Mariji Crmarić cvijeće je, kako kaže, hobi, zvanje i zanimanje već 33 godine.

- Bila sam i mlada i hrabra kad sam s 21 godinom i malom bebom odlučila otvoriti svoju cvjećarnicu. Ali hrabrost i jest, uz upornost, jedno od glavnih obilježja žena, zar ne? - riječi su gospođe Marije, koja je ljubavlju prema cvijeću zarazila i jednu od svoje dviju odraslih kćeri.

- Danas nije lako, posao u cvjećarstvu pao je u odnosu na prije četiri, pet godina i 80 posto. Ali nekako vjerujem da ova godina nije slučajno proglašena Godinom žena u obrtništvu. Žena nam je i na čelu države. Možda su nas muškarci malo razočarali, pa sada mi žene moramo povući da što prije izađemo iz ove situacije. Slažete se?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije