Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće istraživanje

Žene koje su rodile pomoću potpomognute oplodnje imaju veće šanse za rak dojke

Umjetna oplodnja
Foto: Shutterstock
27.06.2019.
u 07:00

Rizik se povećava za žene koje su rodile svoje prvo dijete pomoću potpomognute oplodnje u dobi od 40 godina ili starije

Žene koje su prošle postupak medicinski potpomognute oplodnje imaju veće šanse da će oboljeti od raka dojke, upozorilo je novo istraživanje.

Lijekovi koji se koriste kako bi se stimulirali jajnici povećava šanse za razvijanje tumora za čak 65 posto.

Stručnjaci su analizirali podatke 625.712 Dankinja koje su pratili 21 godinu. Dio njih prošao je postupak potpomognute oplodnje, a dio nije.

Žene koje su bile u postupku, a nisu rodile dijete imaju 10 posto veće šanse da će dobiti rak dojke.

No, rizik se povećava za žene koje su rodile svoje prvo dijete pomoću potpomognute oplodnje u dobi od 40 godina ili starije. One imaju čak 65 posto veće šanse da će oboljeti od žena koje su začele prirodno u istim godinama.

U postupku medicinski potpomognute oplodnje često se koriste snažni lijekovi kako bi jajnici proizveli što više jajašaca. No, to povećava razinu estrogena koji potiče neke vrste raka dojke.

– Potrebno je žene informirati o potencijalnom riziku, a upotreba lijekova treba biti svedena na minimum – kazala je prof. Geeta Nargund iz londonske bolnice St George.

 

Komentara 3

PA
Pajkoslava2
09:19 27.06.2019.

Jedino Bog može dati i oduzeti zivot. Razumijem žene koje ne mogu imati djecu, da će pokušati na sve načine roditi dijete. No, svako "igranje" Boga donosi i posljedicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije