Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRES I TRAUMA

Žene koje naprave abortus češće obolijevaju od psihičkih bolesti i ovisnosti

30.11.2008.
u 16:01

Žene koje su napravile abortus imaju tri puta veće šanse da postanu ovisne o alkoholu ili drogama te da obole od nekog psihičkog poremećaja u usporedbi s drugim ženama, tvrdi britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 500 žena.

Prošle godine broj abortusa u britanskim pokrajinama Engleskoj i Walesu prvu put je prešao 200 tisuća. Čak 57 tisuća namjernih prekida trudnoća izvedeno je na ženama starim između 20 i 24 godine, a 4,400 na djevojkama mlađima od 16.

Britanski znanstvenici ustanovili su da su tjeskoba i zloupotreba droga najuobičajenije psihičke posljedice abortusa, a rezultati istraživanja, tvrde stručnjaci, impliciraju na nešto vrlo važno s obzirom da se više od 90 posto abortusa u Velikoj Britaniji obavi na temelju uvjerenja da će žena koja zadrži neželjeno dijete imati psihičke probleme.

- Naši rezultati stavljaju pod upitnik razloge kojima psihijatrija opravdava abortus. Studija je pokazala da i kod prekida trudnoće postoji isti rizik od mentalne bolesti kao i kod zadržavanja djeteta – ističe profesor David Fergusson, voditelj istraživanja.

- Za neke je žene abortus vrlo sresan i traumatičan događaj zbog čega su pod većim rizikom da razviju neke uobičajene psihičke probleme – kaže Fergusson.

Međutim, njegov istraživački tim je također otkrio da je od ukupnog broja mentalno oboljelih žena, abortus glavni krivac u vrlo malo slučajeva – procjenjuju da je takvih slučajeva između 1.5 i 5.5 posto od ukupnog broja poremećaja. 

Drugo je pak istraživanje pokazalo da žene koje izgube dijete do 21. godine, bilo da je riječ o abortusu ili pobačaju, tri puta češće imaju poslije problema s alkoholom ili drogama.
- Abortus i pobačaj mogu uzokovati tjeskobu, tugu i psihičku bol, a kod nekih žena i depresiju i ovisnost – kaže Kaeleen Dingle, znanstvenica sa Sveučilišta u Queenslandu.
Zbog toga bi se ženama, slažu se mnogi, prije nego se odluče na taj korak morale pružiti detaljne inormacije o svim rizicima abortusa na zdravlje, kako na fizičko tako i na psihičko.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije