Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontracepcija

Ženama u Hrvatskoj kondom draži od pilule koja štiti od karcinoma!

tableta
26.05.2010.
u 18:00

Žene se u Hrvatskoj upuštaju u prvi seksualni odnos s prosječno 18 godina, a do sada su prosječno imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana.

Čak 78 posto žena zadovoljno je svojim seksualnim životom, dok istodobno 35 posto njih ne koristi nikakvu kontracepcijsku metodu, pokazali su rezultati ankete koju je, u povodu obilježavanja 50 godina kontracepcijske pilule za Bayer Schering Pharmu provela agencija Ipsos Puls. Kad je u pitanju kontracepcija, žene u Hrvatskoj najviše koriste kondome (30 %), kontracepcijske pilule (16 %) i prekinuti snošaj (12 %). 

Prvi seks sa 18 godina 

Prvi seksualni odnos imaju prosječno s 18 godina, a do sada su prosječno imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana. Način na koji doživljavaju svoju seksualnost izrazito je pozitivan (83 %); one se dobro osjećaju u svojoj „seksualnoj koži“ (77 %). Slažu se da bi trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju u hrvatske škole (82%). 

Pomaže aknama i PMS-u 

- Hormonalna je kontracepcija oslobodila generacije mladih žena i potaknula istraživanje vlastite seksualnosti. Omogućujući im kontrolu nad reproduktivnim organima, nova je kontracepcija otvorila prostor ženskoj neovisnosti - rekao je prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, dok je doc. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani ustvrdila da velik broj žena ne zna za najveću prednost kontracepcijskih tableta, a to je smanjenje učestalosti karcinoma jajnika i sluznice maternice. 

- Zanimljivo je da 2006. većina žena nije znala niti jednu dodatnu prednost kontracepcijskih pilula, dok je danas velik broj upućen u dobrobiti glede regulacije ciklusa, smanjivanja predmenstrualnih tegoba i pozitivnog učinka na akne - istaknula je D. Pavičić-Baldani. U povodu obilježavanja 50 godina kontracepcijske pilule provedeno je istraživanje na uzorku od tisuću žena u Hrvatskoj, u dobi od 18 do 35 godina starosti.

Ključne riječi

Komentara 26

RA
rane312
19:14 26.05.2010.

Ovo ja placen dekst od farmaceutske kompanije. Vecernji list obmanjuje javnost sa ovime. Indirektno se zeli reci ne koristite kondome vec gutajte pilule i sto vas briga dali cete zaraditi kakvu spolnoprenosivu bolest. Neka je sram onoga tko je ovo napisao i onoga tko je dopustio da se to ovako objavi. Koja je poruka mladima ovdje??? Dali vas briga uopce za to??? Imate li vi i malo skrupula ?? Strasno,i neka ovaj tekst administrator obrise ali ja cu ga opet napisati pa makar morao svaki dan otvarati novi nick i 20 puta. Sramite se !!!!!!!!!!!!

TH
than
19:29 26.05.2010.

A sto u tim anketama nikada nema o tome koliko je osoba pokupilo neku spolnu bolestinu ? Da se ne zavaravamo - niti kondomi ne stite od toga, samo smanjuju sanse.

ZA
zaba
18:42 26.05.2010.

tako izjavljuju doktorice. a to je zato što dobivaju poklone, darove, večere, izlete, i još nešto..... od bayera i sličnih. farmaceutska industrija=kriminal sprega doktora i farmaceuta=isto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije