Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštite se!

Želite izbjeći gripu ove zime? Ne grizite nokte

Getty Images
05.11.2019.
u 13:14

Sezona prehlada i gripe tek počinje, a postoji nekoliko načina kako se zaštiti od ovih bolesti

Vrlo se lako razboljeti, pogotovo kod čestih promjena vremena, a postoji određena hrana, kao i načini kako možemo spriječiti širenje bakterija. Poznato je koliko je važan vitamin C, ali zapravo organizam se može zaštiti i nizom drugih načina. 

Grizenje nokti 

Osim što ne izgleda dobro, grizenje nokti može biti i opasno za zdravlje. Doktor Andrew Thornber objasnio je i zašto: "Vaši nokti su plodno tlo za razvoj bakterija. Što ih više grizete, to su veće šanse da ćete dobiti gripu ili neku drugu infekciju."

Topla odjeća 

Foto: Getty Images

U zimskim danima važno je odjenuti se što toplije, ali i slojevito, a također je važno i uvijek staviti šal. Na ovaj način će grlo biti pokriveno i barem malo zaštićeno od hladnog zraka, a također štiti i lice od bakterija. 

Smanjena konzumacija alkohola 

Bez obzira na to što dolazi vrijeme tuluma, alkohol negativno utječe na imunitet, a samim time je i organizam slabiji i podložan razvoju bolesti. "Što više pijete, imunološki sustav je slabiji i zato ćete se i lakše razboljeti. Smanjite konzumaciju alkohola da biste bili u dobroj formi", rekao je doktor Thornber za Red Online. 

Manje stresa 

Foto: Getty Images

Poznato je kako je stres tiha ubojica, a upravo stres negativno utječe na imunitet, a samim time je i veća mogućnost bolesti. 

Zdrava hrana 

Masna hrana je najgori mogući izbor u zimskim danima. Umjesto toga trebalo bi jesti isključivo nutritivno bogatu hranu, a trebalo bi i paziti na unos vitamina. 

Kretanje 

Foto: Getty Images

Samo 30 minuta vježbanja bit će dovoljno da se tijelo pokrene i poboljša cirkulacija, ali i da bijela krvna zrnca bolje putuju tijelom i pomažu u borbi s infekcijama. 

Pranje ruku 

Pranje ruku iznimno je važno, a nekada preskočimo pranje prije jela i time se bacili samo prenose na hranu koju potom unosimo u organizam. "Preporučio bih da uvijek uz sebe imate antibakterijsko sredstvo za pranje ruku, pogotovo kada negdje putujete ili pak radite za uredskim stolom", rekao je doktor. 

Pogledajte kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije