Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saznajte!

Želite dugo živjeti? Tajnu otkrivaju najstariji ljudi na svijetu

shutterstock
14.01.2020.
u 23:23

U mjesta s najstarijim stanovnicima još pripadaju Singapur, Grčka, Kalifornija, Italija i Costa Rica.

Kako biste živjeli dugo, trebate pronaći strast u svojem životu. To je savjet koji je dao liječnik Makoto Suzuki. Radi u Okinawi, Japanu gdje je veliki broj stanovnika proživjelo čak jedno stoljeće, to jest dosegnuli su preko sto godina života, piše nypost.com.

Poznat kao još kao 'otok smrtnika', stanovnici ovog mjesta jedni su od najstarijih osoba na svijetu, a za dug život imaju svoju 'tajnu'.

Dr. Suzuki kaže kako je 'tajna' dugog života postizanje i održavanje ikigaija, osobne pokretačke sile i želje i volje za određenom strašću. Ikiagi može se pronaći na razne načine. Nekima je ikiagi hobi kojim se svakodnevno bave, drugima je čuvanje unuka ili djece. 

Nobu Higa, majka šestero djece koja je nedavno proslavila svoj stoti rođendan, kaže kako je lokalna tradicija moaija, grupna podrška stanovnika koja traje desetljećima, pomogla u njenom dugom životu.

Također kaže kako su hodanje i socijalizacija s drugim stanovnicima stvari koje su joj pomogle u održavanju dugog i zdravog života.

Druga mjesta koja imaju najstarije stanovnike su Monako, zbog svojeg odličnog zdravstva i mediteranske prehrane, San Marino, zbog lokalno uzgojene hrane i života s malom količinom stresa, Island, zbog prehrane bazirane većinom na ribi.

U mjesta s najstarijim stanovnicima još pripadaju Singapur, Grčka, Kalifornija, Italija i Costa Rica.

 

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
01:52 15.01.2020.

Uopće ne želim živjeti dugo. Može i kratko, ali da bude kvalitetno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije