Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izletište - najljepši predio Gorskoga kotara

Zeleni vir i Vražji prolaz: slap i kanjon od kojih zastaje dah

Zeleni vir i Vražji prolaz
Foto: Denis Romac
1/6
23.11.2020.
u 13:43

Prolazi se ponad potoka Jasla koji sa svojim jezercima stvara zaglušujuću buku, što pojačava pomalo zastrašujući dojam

Zeleni vir i Vražji prolaz neka su od mjesta od kojih zastaje dah i koja se ne zaboravljaju. I to vrijedi za cijelo izletište, a to znači od samog početka jedinstvenog kanjona i tamošnje živopisne skradske munjare, hidrocentrale iz 1922., kojom je započela elektrifikacija Gorskog kotara i Primorja, kod koje se nalazi i Zeleni vir, veleban slap koji se ruši nad strmom, 70-metarskom okomitom stijenom, nezaboravne zelenkaste boje vode i jezera koje nestaje u prostranoj špilji, pa sve do njegova kraja na kojem se nalazi još jedna špilja koju mještani zovu Muževa hižica.

Između tih dviju špilja nalazi se Vražji prolaz, koji sa Zelenim virom predstavlja jedno od najljepših mjesta ne samo u Gorskom kotaru, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Čak i u usporedbi s Plitvičkim jezerima i Skradinskim bukom, iako su Zeleni vir i Vražji prolaz široj javnosti neusporedivo manje poznati.

Izletište je pristupačno posjetiteljima, a na uživanje u prekrasnoj prirodi ovamo je moguće doći iz nekoliko smjerova
Foto: Denis Romac

Vražji prolaz izgleda potpuno nestvarno. Riječ je o uskom kanjonu dugom svega stotinjak metara, kroz koji se prolazi stazama, drvenim stubama i mostovima, a izgleda doista spektakularno. Na pojedinim se mjestima kanjon sužava na jedva metar ili dva, dok je na pojedinim mjestima širi, no prolazak kroz kanjon zapravo izgleda kao kretanje preko mostova i uskih prolaza iz jedne galerije u drugu, a svaka je jedinstvena. Ispod je potok Jasla sa svojim jezercima, koji stvara zaglušujuću buku, a to pojačava pomalo zastrašujući dojam.

Vražji prolaz, dakle, nije previše dug, ali je za njegov prelazak potrebno izdvojiti najmanje pola sata ili sat, s obzirom na to da mnoga mjesta tijekom prolaza zahtijevaju posebnu pažnju ili oprez. Na kraju kanjona nalazi se nagrada – Muževa hižica, špilja koja je ime dobila po legendi prema kojoj se ondje u vrijeme navale Turaka skrivalo domaće stanovništvo od osvajača, a vodio ih je “muž”, po kojem je onda nazvana i špilja. Muževa je hižica i stanište čovječje ribice, a temperatura tijekom cijele godine iznosi samo osam stupnjeva Celzijevih.

Foto: Denis Romac

Posjet Zelenom viru i Vražjem prolazu idealan je izlet za cijelu obitelj. Cijena ulaznice za Vražji prolaz iznosi samo 25 kuna, a besplatan je za djecu do sedam godina. Riječ je o pristupačnom izletištu, do kojeg je moguće doći iz nekoliko pravaca, iako ovdje treba upozoriti da je dotrajalost tamošnje infrastrukture – drvenih stuba, mostova i staza – sve veći problem, o čemu svjedoči i nedavno izvješće stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Delnicama. Početkom tjedna jedan je planinar pao u kanjonu Vražjeg prolaza s visine od 10-ak metara, što je već drugi takav slučaj u posljednja tri mjeseca, zbog čega HGSS poziva na pojačan oprez i nošenje prikladne opreme, gojzerica i zaštitne kacige, nakon čega bi i nadležni trebali pristupiti obnovi dotrajale drvene infrastrukture u ovom jedinstvenom i nezaboravnom izletištu.

HGSS poziva na pojačan oprez i nošenje prikladne opreme – gojzerica i zaštitne kacige – pa bi i nadležni trebali pristupiti obnovi dotrajale drvene infrastrukture u ovom jedinstvenom i nezaboravnom izletištu
Foto: Denis Romac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije