Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJUJU KOLESTEROL

Deset najboljih namirnica za srce

Deset namirnica koje su povoljne za zdravlje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
28.02.2018.
u 11:51

Popis od deset namirnica koje su povoljne za srce i krvožilni sustav

Za zdravlje srca nije bitno samo izbjegavati brzu i prerađenu hranu. Odabiranjem hrane koju jedete možete smanjiti kolesterol, krvni tlak i smanjiti upale. Prema BBC-u, ovo je popis od deset zdravih namirnica koje su povoljne za srce:

Zob i ječam 

Ove žitarice sadrže posebno vlakno koje se zove beta-glukan koje ima puno pogodnosti za ljudsko zdravlje. Prema istraživanjima beta-glukan utječe na imunitet te je koristan kod zaštite za vrijeme zračenja i kemoterapije. Jedna od važnijih uloga je i smanjenje kolesterola koje je posebno bitno za zdravlje srca.

Losos i deblje ribe

Riblje ulje koje je bogato omega-3 masnim kiselinama veoma je važno za zdravlje srca. Ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama su losos, tuna, haringa te rakovi.

Tamno lisnato povrće

Zelena salata, špinat, i kelj bogati su vitaminima A, C, E i K te sadrže antioksidante koji pomažu osloboditi toksine iz tijela. Bitni su zbog obilja kalcija, magnezija i kalija koji su veoma važni za zaštitu srca.

Orašasti plodovi i sjemenke

Neposoljene sjemenke i orašasti plodovi imaju mnogo kalija, magnezija i drugih minerala koji su poznatim saveznici u smanjivanju krvnog tlaka. Orasi, pekan orasi, bademi, laneno sjeme, makadamski orasi i lješnjaci također su dobar izbor. Orasima su imaju osobito visoke udjele omega-3 masnih kiselina.

Repa

Repa sadrži  puno dušikovog oksida, što znači da može pomoći pri otvaranju krvnih žila i smanjenju krvnog tlaka. Zapravo, mala studija australskih muškaraca i žena pokazala je da je u roku od šest sati značajno snižavanje sistoličkog krvnog tlaka (najvišeg broja očitavanja krvnog tlaka) od 500 grama (oko 2 ½ šalice) sokova repe.

Avokado

Obavezno dodajte avokado jednom dnevno. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association pokazalo je da zamjena zasićenih masnoća s jednim  avokadom dnevno može dovesti do smanjenja krvnog tlaka do 13,5 miligrama po decilitru.

Maslinovo ulje

Zasićene masne kiseline su glavno sastojak mediteranske prehrane. Takva prehrana poboljšava zdravlje srca i zdravlje mozga, smanjuje rizik od raka dojke i povećava dugovječnost.

Mahunarke

Niti jedan popis ne bi bio potpuni bez mahunarki, koji uključuju sve vrste graha, leća, slanutka i crno-crvenih grašaka.

Mliječni proizvodi s niskom masnoćom

Čini se čudnim uključiti mliječne proizvode u popis vrhunskih zdrave hrane za srce, ali ispada da mlijeko, sir i jogurt mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka.

Uravnotežena prehrana s niskim udjelom natrija

Stručnjaci tvrde da se treba fokusirati na zdravu hranu svih vrsta i boja.

 

 

 

 

 

 

 

Komentara 1

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
13:22 02.04.2018.

A kaj smijem jesti,a imam 608kuna mirovine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije