Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LCHF recepti

Zdravija verzija špageta radi se od tikvica, evo još recepata savršenih za ljeto

Shutterstock
16.06.2019.
u 07:00

Kušajte LCHF gulaš, tikvice punjene vrganjima, zoodles s kozicama

LCHF je dijeta, odnosno način prehrane koji predlaže povećani unos masti i smanjeni unos ugljikohidrata.

Tikvice punjene vrganjima 

SASTOJCI: 4 okrugle ili duguljaste tikvice srednje veličine, 400 g vrganja, 1 puna žlica masti, 2 manje glavice luka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice zobenih posija (mekinja), sol i papar po ukusu, 1 manje jaje, 1 žlica kiselog vrhnja za preljev, usitnjeni peršinov list.

Priprema: Tikvice oprati i po želji nožem oguliti površinski sloj kore. Odrezati peteljke pa tikvice pažljivo izdupsti manjom žlicom. Ako se koriste duguljaste tikvice, izrežu se na tri dijela i izdubi se sredina. Meso tikvica može se iskoristiti za juhu ili ih se može posoliti i ostaviti da odstoje kako bi ispustile tekućinu, potom ih se ocijedi i zamrzne pa se mogu iskoristiti tako da se ubace u smjesu za krokete, tijesto za peciva ili slično.

Tikvice se posole iznutra, poslažu se na pleh i stave u prethodno na 180-200°C zagrijanu pećnicu. Peći dvadesetak minuta. Ako u tikvicama nakon pečenja ostane još vode, pažljivo je se odstrani. Dok se povrće peče, sitno narezati luk i češnjak pa ih prodinstati u tavi. Dodati narezane vrganje, posoliti i popapriti. Dinstati dok ne ispari sva voda. Ostaviti da se malo ohladi i umiješati zobene mekinje. Pečene tikvice do polovice napuniti nadjevom od vrganja. Umutiti jaje s kiselim vrhnjem i tu smjesu staviti na vrganje. Posuti usitnjenim peršinom pa ponovo staviti u pećnicu na dvadeset minuta kako bi se lijepo zapeklo.

Istim nadjevom mogu se puniti i rajčice. Kod svakog ploda izreže se dio kod peteljke pa izdubi meso. Može se odrezati i jedan tanak dio s donje strane kako bi rajčice stabilno ležale na plehu za pečenje. Posoliti i okrenuti naopako da se dobro ocijede. Napuniti nadjevom, preliti jajem umućenim s kiselim vrhnjem i peći dok se jaja ne zapeku. Rajčice, za razliku od tikvica, prije punjenja nije potrebno termički obrađivati.

“Zoodles” s kozicama

SASTOJCI: kockica maslaca, 1 žlica maslinova ulja, 1 crveni luk, 4 režnja češnjaka, 1/2 kilograma kozica, 1 žličica soli, 1/4 žličice bijelog papra, 1/4 šalice bijelog vina, 1/4 šalice limunova soka, 4 tikvice srednje veličine, peršin, parmezan

Priprema: Narezati tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje). Na taj način dobit će se špageti od povrća. Tikvice se mogu pretvoriti u trakice i uz pomoć spiralizatora za povrće. U dubljoj tavi na laganoj vatri otopiti maslac s maslinovim uljem. Ubaciti nakosani luk te, kad uvene, za 15-ak minuta, dodati nasjeckani češnjak. Dinstati na vatri svega pola minute do minutu. Uliti vino, posoliti, popapriti, dodati limunov sok i prokuhati dok alkohol ne ispari.

Kozice i “tjesteninu” od tikvica ubaciti istovremeno, potrebno je tek nekoliko minuta da oboje bude gotovo. Tko voli mekše tikvice, može ih ubaciti dvije-tri minute prije kozica. Kad je gotovo, povrhu posipati peršinom i parmezanom.

LCHF gulaš

SASTOJCI: 100 g maslaca, 1 žuti luk, 2 režnja češnjaka, 400 g janjetine, 3 zdrobljene rajčice, celer, mljevena crvena paprika, kajenski papar, 1 žlica origana, kumin, 1 žličica soli, papar, 2-3 šalice vode, 1 šalica kiselog vrhnja, svježi peršin

Priprema: Luk i češnjak oguliti i nasjeckati na sitno, U loncu na laganoj vatri otopiti maslac i prepržiti luk, a kad on uvene, nakon 15-ak minuta, dodati češnjak te na vatri držati još minutu. Dodati na kockice narezanu janjetinu i dinstati dok voda ne ispari. Ubaciti rajčicu i dodati mljevenu crvenu papriku, kajenski papar, origano i kumin po želji, sol i malo papra (ovisno o ljutini kajenskog), preliti vodom i pustiti kuhati.

U gulaš naribati celer, količina po želji. Povremeno promiješati i kušati, posoliti još ako je potrebno. Gulaš je gotov nakon otprilike dva sata kuhanja. Poslužiti se može i tako da se po vrhu pospe sjeckanim peršinom te se u tanjur ubaci žlica kiselog vrhnja.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije