Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istra

Zbog jedinstvene i ljekovite termalne vode Istarske toplice su među top tri u Europi

Istarske toplice
Foto: Duško Marušić/Pixsell
29.03.2019.
u 08:00

Voda Istarskih toplica postala je prepoznatljiv zdravstveni brend. Istra prednjači i u kvalitetnim dentalnim poliklinikama

Zahvaljujući svojem geograf­skom položaju i prirodnim lje­potama, Istra se razvila u najjaču turističku regiju u Hrvatskoj. Iako prevladava sezonski turizam, kao i na cijeloj obali, sve se više napora ulaže u razvoj specijaliziranih obli­ka turizma koji su u pravilu kvalitet­niji od masovnog turizma. Zdravstveni turizam počeo se razvijati još u 19. stoljeću, znatno prije pojave masovnog turizma ka­kvog danas poznajemo, u kontekstu lječilišta bogatih i viših društvenih slojeva. Prisustvo prirodnih ljeko­vitih činitelja utjecalo je na razvoj lječilišta, prije svega topličkog i kli­matskog (mediteranskog) karakte­ra. Iako je nekad liječenje bilo glavni motiv dolaska na odmor u Hrvat­sku, s pojavom masovnosti mijenja­ju se trendovi, a samim time i moti­vi dolaska. Danas je motiv dolaska u Hrvatsku prvenstveno povezan uz odmor i opuštanje, a voljeli bismo da što više turista dolazi u Hrvatsku zbog zdravlja.

Najrasprostranjeniji oblik zdravstvenog turizma je medi­cinski turizam, odnosno medicin­ske usluge koje pretežno provode u privatnim zdravstvenim ustano­vama i poliklinikama. Veliki broj hotela u Istri u svojoj ponudi nudi i specijalizirane well­ness tretmane te uređene prostore. Hotel Valamar Diamant jedan je od prvih hotela koji su uveli redovnu wellness ponudu u Istri. Uz standar­dne tretmane, hoteli nudi programe fizikalne medicine i rehabilitacije kroz usluge specijalističkih pre­gleda te posttraumatske i antistres programe. Blaga mediteranska kli­ma daje potpuni doživljaj wellness rituala te autentične mediteranske rituale uz upotrebu maslinova ulja, oblutaka iz mora i morske soli. Bo­gata wellness ponuda ukazuje na holistički pristup zdravlju i govori o važnosti ne samo ozljeda i bolesti već i psihičkih procesa, emocija, raspoloženja, ponašanja i ekonom­skog statusa. Sve to potvrđuje da su zdravstvene usluge sastavni dio današnje turističke ponude. Poznato lječilište Istarske topli­ce nalazi se na prirodnim izvorima ljekovite vode izvora Sv. Stjepan.

Nalaze se u sjeverozapadnom di­jelu Istre, a karakteristične su po tome što se uz toplice nije razvila urbana sredina ni veće turističko mjesto. Prvi zapisi o ljekovitoj vodi sežu u sredinu 17. stoljeća, a prva analiza vode pokazala je da je voda u Istarskim toplicama mineralna, sumporna i sadrži prirodnu radi­jaciju. Unutar toplica provodi se hidroterapija, termoterapija, kine­ziterapija, aromaterapija, elektro­terapija, masaže i inhalacija. Ono što je također značajno jest da, za razliku od većine drugih toplica u Hrvatskoj, Istarske toplice većinu poslovnih prihoda bilježe od ra­znih tržišnih aktivnosti, a ne samo od prihoda HZZO-a. Iznad samih Toplica uzdiže se 85 metara visoka stijena Gorostas, ispod koje se na­lazi izvor ljekovite vode Sv. Stjepan. Poznat je po visokosumpornoj op­timalno radioaktivnoj i toploj vodi punoj minerala (14 vrsta) za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje kroničnih re­umatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih pute­va, ginekoloških bolesti i postope­rativnu rehabilitaciju. Adresa: Sv. Stjepan 60, 52427, Livade, tel: 052 603 000   

Dentalni turizam i poliklinike

Dentalni turizam je grana me­dicinskog turizma i relativno nov u Hrvatskoj. Glavna odlika den­talnog turizma je putovanje izvan mjesta boravka radi korištenja raznih zubarskih usluga i usluga smještaja koje su skuplje i nekva­litetnije u državama iz koje turisti dolaze. Većina stomatoloških ordi­nacija u sklopu ponude nudi i kom­pletne turističke paket-aranžmane koji uključuju prijevoz, smještaj i dogovorene stomatološke uslu­ge. U usporedbi s ostalim župa­nijama, više ordinacija privatne prakse imaju Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska žu­panija te Grad Zagreb kao lider s više od 500 ordinacija.

Zbog svojeg položaja, istarski dentalni turizam najviše profitira od gostiju iz Italije koji Istru doživljavaju kao povolj­nu destinaciju gdje mogu očekivati kvalitetnu uslugu i brzu realizaciju usluge u odnosu na svoje tržište. Od ostalih poliklinika valja izdvo­jiti Polikliniku Peharec u Puli, koja nudi usluge dijagnostike, fizikalne i manualne terapije, kineziterapije i rehabilitacije te nudi specifičan proizvod – uloške za obuću.

Sadržaj omogućila HTZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije