Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostati budan

Zbog gena nekima je dosta samo četiri sata sna

san
Apollonia
22.03.2010.
u 10:04

Tijekom istraživanja ispitanici su trebali biti budni 48 sati. Neki su se borili da ostanu budni, drugima to nije bio problem.

Britanski znanstvenici otkrili su zašto je nekim ljudima potrebno tek nekoliko sati sna. Tajna leži u genu zvanom period 3, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Surreyju. Većini ljudi potrebno je oko osam sati sna, ali neki mogu vrlo dobro funkcionirati i s mnogo manje. Poznato je da je Margaret Thatcher, bivša premijerka Velike Britanije, spavala samo četiri sata. 

U ljudskoj populaciji postoje dvije varijante gena period 3, s dugim ili kratkim inačicama odgovarajućih bjelančevina. Svaki čovjek ima dvije kopije, od kojih svaka može biti duga ili kratka. Znanstvenici su proučavali 24 ispitanika koji su imali samo jednu inačicu gena te su ih držali 48 sati budnima. Neki su se ispitanici borili da ostanu budni, a drugima to nije bio problem.

U tom razdoblju ispitanici su imali i zadatke kojima su se određivale razina pozornosti i brzina reakcije. Rezultati su se najbolje vidjeli u jutarnjim satima, između četiri i osam, kada su ispitanicima s duljom inačicom gena pozornost i pamćenje bili vrlo slabi. Kada su ispitanici mogli spavati, oni s dugom inačicom gena proveli su 50 posto više vremena u najdubljem snu, što je ujedno glavni znak da netko treba više sna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije