Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škola zdrave ljepote

Zašto žene s masnom kožom ne bi trebale koristiti BB kreme?

Žena s kistovima
Foto: Shutterstock
17.09.2015.
u 08:37

Kako si jednostavno pomoći kod mješovite kože lica? Kako uspješno pomladiti kožu? Odgovore zna make-up edukatorica Sabina Šarić-Novak

Lijepa koža lica pitanje je dobrih gena, ali i pravilne njege.

Ulaganje i briga o koži najbolji su put ka zdravom i njegovanom izgledu i u starijoj dobi. Za vrijeme vrućih dana kožu lica je najteže dovesti u stanje ravnoteže i osigurati njezinu ljepotu. Mora biti nahranjena i sjajna zbog mladolikog i svježeg izgleda, ali nipošto sjajna zbog masnoće.

Možda je najveća prepreka pravilnoj njezi lica to što većina žena svoju kožu krivo doživljava. Kod većine je problem dehidracija. Činjenica je da i suha i masna koža mogu biti dehidrirane! Stoga žene koje imaju masnu kožu najčešće misle da ih masnoća čuva od dehidracije i da njihova koža ne može biti dehidrirana, što je najčešća zabluda. Naime, što je koža više dehidrirana, jače se masti. To joj je „obrambeni mehanizam". Znanstvena činjenica jest da sebum ne štiti od dehidracije. Hranjivije i masnije kreme takvu će kožu dodatno zamastiti i začepiti pore.

Make-up edukatorica Sabina Šarić-Novak preporučuje dva osnovna koraka koji osiguravaju blistavost kože: hidratizaciju i zaštitu od sunca. Neovisno o vrsti kože lica, hidratizacija je osnovni dio njege, a zaštitom od sunčevih zraka usporavamo oštećenja kože. Kako biste pravilno hidratizirali kožu iznutra, vodu trebate piti tijekom cijelog dana.

U mlađoj dobi treba biti hrabar; igrati se make-upom, kombinirati i isprobavati... Kod zrele kože u prvi plan dolazi pravilna njega.

Prema tipu kože određuje se odgovarajuća podloga za šminku. Uz primere sa zaštitnim faktorom, koji je izuzetno bitan, eliminira se potreba za time da hidratantna krema sadrži SPF. Ako se još na to stavi mineralni puder koji je sam po sebi fizička zaštita s faktorom 20, onda je lice u potpunosti zaštićeno – otkriva Sabina Šarić-Novak. Njezin glavni savjet glasi:

– Izbjegavajte pomodne proizvode jer nešto što se trenutno „nosi" ne mora odgovarati vašem tipu i stanju kože. Takav odabir je individualan i najbolje je poslušati savjet profesionalnog terapeuta za njegu kože. Naime, tip kože je nešto s čim se rađamo i što je nepromjenjivo, ali naša koža lica može prolaziti kroz vrlo različita stanja. Stanje kože je pod utjecajem mnogih vanjskih i unutarnjih faktora poput hormona, klime itd. i o tome moramo voditi računa pri odabiru proizvoda. Stoga trebamo savjet i preporuku terapeuta. Kada se pogodi pravi proizvod, koža je čišća i nema izbijanja prištića – objašnjava.

Masna koža lica

Podloga masne kože lica uvijek treba sadržavati zaštitni faktor. Osim što kožu štiti od sunčevih zraka, on je i matira. Žene s masnijom kožom trebale bi izbjegavati hranjive pudere ili BB kreme. Bolji izbor bi bile CC kreme ili mineralni i kameni puderi. Ako se i znojimo, mineralni puder se ne skida. Nema razlivenih flekica, osim ako se koža baš fizički ne dira tj. ako se rukom ne obriše. Znoj tapkajte papirićima prikladnim za njegovo uklanjanje. Hidratizacija je obvezni korak njege masne kože jer je ona u pravilu dehidrirana, a žene često griješe pa stavljaju masnije kreme. Trebale bi nanositi čistu hidrataciju za dan. Dehidrirana koža luči još više sebuma, čime se stvara zatvoreni krug.

Suha koža lica

Kod suhe kože žene bi trebale paziti koju vrstu pudera koriste: nipošto ne koristiti matirajuće pudere! Žene se ljeti boje jer se često znoje, no to je sasvim u redu. Znoj se može ukloniti maramicom ili namjenskim papirićima kako bi se višak upio. Kožu ne smijete matirati jer ona to vraća tako da dolazi do još veće dehidracije. Bitno je dobro pogoditi kremu za dan i noć. Mogu se koristiti BB kreme i tekući puderi, no bez matirajućeg učinka (čiji je glavni sastojak talk). Dame vole popraviti šminku kamenim puderom, no on nije prikladan za suhu kožu. Da bi koža izgledala mlađe – ona mora imati prirodan sjaj i blistavost. Ako je matirana, izgleda starije jer se vidi svaka nepravilnost.

Mješovita koža lica

Mješovita koža je najteža za njegu jer žene nemaju vremena ili volje koristiti jednu vrstu preparata na T-zoni i druge proizvode na obrazima i vratu. Njega je dvostruka: na T-zonu stavljajte hidrataciju, a prema potrebi navečer na obraze i isušenije dijelove stavite emulziju tj. hranjiviju kremu.

Kod mješovite kože najčešća je pogreška to što žene kupuju proizvode za matiranje i „rastegnu ih" po cijelom licu. Kod očiju i vrata dolazi do dehidracije i sušenja pa izgledaju umornije nego što jesu. Koristite pudere lakše teksture i CC kreme koje su idealne za ovo vrijeme.

Izbjegavajte BB kreme jer one mogu imati izuzetnu moć prekrivanja.

>>Izradite sami: krema za sunčanje i maska nakon sunčanja

>>Ovo su najbolje CC kreme na tržištu. Koja je vaša?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije