Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Zašto vjenčani prsten nosimo na lijevoj ruci? Evo odgovora...

Vjenčano prstenje
Foto: Thinkstock
08.04.2016.
u 14:00

Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju

Pogled na lijevi prstenjak mnogima će otkriti jeste li u braku. 

Ali zašto vjenčani prsten stavljamo baš na prstenjak lijeve ruke? 

U srednjem vijeku bilo je iznimno opasno biti ljevak. Vjerovalo se da su ljevaci opsjednuti, a tijekom španjolske inkvizicije, ljevaci su bili ti koji su češće mučeni i ubijani.

Ipak, stavljanje prstena na ruku kao simbol vječne ljubavi i povezanosti između dvoje ljubavnika seže do drevnih Egipćana. Oni su nosili vjenčani prsten na prstenjaku lijeve ruke jer su vjerovali da upravo kroz prstenjak prolazi vena koja vodi direktno u ljudsko srce, prikladnog imena „vena ljubavi“. Tu su tezu "utemeljili" poslije i Rimljani. 

Prema kineskoj mudrosti, svi prsti na rukama imaju određenu simboliku. Palci simboliziraju roditelje, kažiprsti braću i sestre, dok s druge strane, srednji prst predstavlja samu osobu, svojeg vlasnika. Mali prst simbolizira djecu, a prstenjak, koji je predmet ove rasprave, predstavlja partnera s kojim će određena osoba provesti život.

Stavite svaki prst jedan uz drugog, a zatim presavinite srednji prst na obje ruke. Pokušajte razdvojiti parove svojih prstiju. Svi se mogu razdvojiti, samo prstenjaci ne. Usprkos svemu, oni ostaju spojeni. U ovome se nalazi objašnjenje za odabir prstenjaka, kao mjesta na ruci, za vjenčani prsten.

>>10 cjenovno prihvatljivih vjenčanica idealnih za proljeće

Komentara 35

DU
Deleted user
15:09 08.04.2016.

Skupocjeni metal manje se trosi jer kod vecine lijeva ruka pomaze desnoj.

MS
mario.simunic15
16:30 08.04.2016.

ako presavinete kažiprste onda se srednjaci ne mogu razdvojiti, a prstenjaci mogu.

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
19:35 08.04.2016.

Imam blizu 70g. i odkako znam za sebe znam da se kod nas nosi na lijevoj (katolici),a znam da pravoslavci nose na desnoj ruci.Vidim u novija vremena da ga neki nose kroz nos...to mora da su ovi što su o.k.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije