Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veći zabavljači

Zašto su muške šale popularnije od ženskih?

posao
VL FOTO
24.05.2012.
u 16:30

Žene često pokušavaju pridobiti svoje kolege šaleći se na vlastiti račun, no to im u većini slučajeva – ne uspijeva

 

Muškarci lakše nasmiju svoje kolegice na poslu nego žene, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Čak 90 posto šaljivih dosjetki muškaraca popraćeno je smijehom ili barem odobravanjem, dok 80 posto onih koje ispričaju žene pokušavajući kolegama 'prodati foru' nailazi na tišinu.

– Muški šefovi koriste humor da bi dokazali i potvrdili svoj autoritet. Njihovi podređeni zaposlenici, pak, koriste se humorom kako bi impresionirali šefove i pokazali im da su na istoj valnoj dužini – kazala lingvistica Judith Baxter, prenosi Guardian. Žene, ističe, teško mogu razumjeti ovu vrstu komunikacije jer je to više dio plemenskog ponašanja.

Drugačija vrsta komunikacije

Muškarci se humorom koriste u obliku doskočica ili pošalica, dok žene češće izruguju sebe. U čak 70 posto slučajeva to je završavalo neuspjehom. No Baxter kaže da žene nisu manje smiješne nego jednostavno koriste humor na drugi način. Druga stvar koja se mora uzeti u obzir jest i ta da poslovna atmosfera nije kućna i da se žene na poslu ne mogu potpuno opustiti, kao ni u društvu prijatelja. One se pred kolegama mogu osjećati čak i vrlo neugodno.

– Humor žena-šefova teže prolazi jer su žene rijetko bile na vodećoj poziciji u plemenu – kaže Baxter.

Istraživanje je uključivalo zapažanje sa sastanaka zaposlenih u sedam velikih tvrtki, kojima su na čelu bili i muškarci i žene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije