Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako smanjiti unos šećera

Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?

SPAR
Foto: SPAR
1/5
04.11.2019.
u 12:00

Ljudsko tijelo treba šećer iz brojnih razloga, možda se radi o nezdravoj navici, a možda je mozak pod intenzivnim naporom i jednostavno zahtijeva energije kako bi mogli nesmetano i koncentrirano dalje raditi.

Svi osjećamo potrebu za slatkim, no da li je ona uvijek opravdana?

Naše tijelo svakodnevno šalje mozgu razne informacije na temelju kojih nesvjesno radimo radimo određene radnje. Ti signali koje tijelo proizvodi su ustvari mali znakovi kojima čuvamo naše zdravlje i štitimo sebe od štetnih posljedica, bez da to i znamo. Kada se radi o šećeru u prehrani, ti signali su među najprikrivenijima te ih je najteže otkriti.

Ljudsko tijelo treba šećer iz brojnih razloga, možda se radi o nezdravoj navici, a možda je mozak pod intenzivnim naporom i jednostavno zahtijeva energije kako bi mogli nesmetano i koncentrirano dalje raditi. Mnogi rade grešku kada žele smanjiti unos slatkog i nezdravog, te se ponekada nagrađuju slatkim, npr. poslije napornog treninga u teretani ili perioda ne jedenja slatkoga. Time samo stvaraju dodatno ovisnost o šećeru koja će u konačnici tražiti sve više i više šećera u hrani. No tijelo ima sposobnost razgraditi ugljikohidrate u jednostavni šećer i time nahraniti mozak, pa je nekad bolja opcija pojesti nešto zdravo i pričekati da prođe potreba za slatkim.

Razlozi koji nas tjeraju da tražimo slatko

Tjelovježba je zdrava navika koju bi svi trebali usvojiti i prakticirati. Iako uz nju vežemo većinom pozitivne stvari, mnogi nakon vježbanja osjećaju potrebu za slatkim, pogotovo nakon iznimno iscrpljujuće vježbe kojom se potroši sav glikogen iz zaliha.

Nepravilna prehrana može izbaciti tijelo iz ravnoteže i potaknuti potrebu za šećerom. Ako svaki dan unesemo hranu i piće s većim udjelom šećera, naš mozak će se naviknuti i stalno nas tražiti više.

Jedna od neuobičajenih stvari koje ne vežemo uz potrebu za slatkim je nedostatak sna ili nekvalitetan san, jer tijelo treba određenu dozu dubokog sna kako bi se odmorilo i obnovilo. Ukoliko ne spavate dovoljno, moguće da će tijelo reagirati tako da će tražiti više šećera.

Mnogi preskaču obroke zbog želje za mršavljenjem ili prezaposlenosti, pa se u sljedećem obroku prejedu i pretjeraju s unosom šećera. Zdrava i redovna prehrana je ključ smanjenja unosa šećera.

Kako smanjiti unos šećera

Borba s šećerom je dugotrajna i izazovna, pa može biti vrlo teška u početku, no možete napraviti neke stvari koje će vam pomoći da uspijete u svojem naumu.

Foto: SPAR

Jedite hranu s više vlakana koja će usporiti apsorpciju hrane i zadržati osjećaj sitosti. Osim toga, vlakna igraju još puno važnih uloga u zdravoj prehrani i redovnoj probavi. Unosite veću količinu proteina nego do sada, pogotovo ako ste pojačali vježbanje. Osim izgradnje mišića, od proteina ćete imati bolji osjećaj sitosti i duže ćete moći iskorištavati energiju od obroka, čime ćete bolje regulirati razinu šećera u organizmu.

Pijte dovoljno vode kako bi nadoknadili izgubljeno, i pazite da svaki dan unosite dovoljnu količinu. Pri tome izbjegavajte slatka i zašećerena pića, najbolje se držati obične vode.

Foto: SPAR

Zamijenite namirnice s velikom količinom šećera za one s manjom. Ovo je jedan od najefikasnijih načina kako smanjiti nepotreban unos šećera, jer se ne odričete ničega već samo radite zdravi nadomjestak. Veliki problem predstavljaju i skriveni šećeri koji se nalaze u velikom broju prehrambenih proizvoda, kao što su ketchup i senf, čime unosimo veću količinu šećera bez da smo svjesni toga.

U 2019. godini SPAR Hrvatska nastavlja s povećanjem broja proizvoda sa smanjenim udjelom šećera, pa se tako na policama SPAR i INTERSPAR trgovina može pronaći mnoštvo proizvoda SPAR vlastite marke s manje šećera poput SPAR Natur*pur Bio-Ketchupa, S-BUDGET Estragon Senfa, napitka SPAR fresh Bitter Lemon, SPAR Granola Müsli od kokosa i Doppel keksa.

Male, jednostavne promjene u prehrani mogu imati velike učinke u konačnici i pomoči vam da uskladite prehranu te u konačnici smanjite unos šećera u organizam i živite zdraviji život.

Sadržaj omogućio Spar

Foto: SPAR

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije