Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije bezazleno

Zašto mačke nikada ne biste smjeli odijevati u božićne opravice

shutterstock
12.12.2019.
u 16:20

Mačke uzrujavaju i nepoznati ljudi, neuobičajeni mirisi i zvukovi te im ne treba još stres odjeće na krznu koja im zapravo smeta

Božić može biti jako stresan za mačke, pogotovo ako su po prirodi nervozne, piše Metro. Jako brzo se uznemire ako u njihovo uobičajeno tiho okruženje, dođe puno nepoznatih ljudi. Dom s toliko neuobičajenih mirisa i zvukova može ih uznemiriti, a neke mačke mogle bi postati i dizorijentirane zbog pomicanja namještaja i pretjeranog čišćenja koji se događaju u božićno vrijeme. 

Nekada mačke neće pokazati da su pod stresom, ali ponekad mogu to pokazati svojim neuobičajenim ponašanjem, kao što su pretjerano uređivanje i pišanje po tepisima. Ako se to dogodi, važno je da je odvedete veterinaru kako bi provjerili da ne postoje neki dublji, skriveni problemi. Također, veterinar vam može savjetovati kako da ih smirite, kao na primjer preporučiti vam da kupite difuzor  za sobu koju najčešće koriste. 

Još neke stvari koje možete napraviti uključuju mjesto za skrivanje na tihom mjestu, dati im dodatnu posudu za obavljanje nužde i dopustiti im da provedu vrijeme u posebnoj, tihoj sobi samo za njih. 

A znate što još biste trebali izbjeći ovaj Božić, što bi sigurno uznemirili vašu mačku? Oblačenje u božićna odjela. Da, izgledaju slatko. Da, božićna odjela su zabavna za kupiti. I da, dobivaju puno lajkova na Instagramu. Ali stvarno nije vrijedno toga da povećavate razinu stresa vašeg ljubimca. 

Britanska organizacija Cats Protection (Zaštita mačaka) čvrsto se protivi oblačenju vaših mačaka u bilo koju vrstu odjeće ili dodataka, bez obzira odnosi li se to na  svečanu haljinicu, kapu Djeda Božićnjaka ili rogova. 

To je zato što ti dodaci mogu biti jako stresni za vašu mačku i može im ograničiti kretanje te tako ne bi mogle izraziti svoje prirodno ponašanje, kao što je uređivanje ili rastezanje. 
Također, svečane haljinice mogu biti vrlo opasne za vaše ljubimce jer lako mogu zapesti za nešto, a to može rezultirati ozljedom

Šljokice, vrpce ili vrpce za darove su potencijalne opasnosti i trebaju se izbjegavati i povrh svega, mogu se lako progutati što ih može ozlijediti, isto kao i ako im se zapetljaju oko udova ili vrata. 

Ne biste trebali oblačiti svoju mačku u bilo kakvu odjeću bez potvrde vašeg veterinara. Jedinu odjeću koju biste trebali koristiti mora biti medicinski odobrena, kao što su majice kupljene kod vašeg veterinara koje su vam preporučene radi ozlijede koju vaša mačka ne smije lizati. Ali ova vrsta odjeće je posebno napravljena za mačke te ih neće ozlijediti. 

Nije vrijedno uznemiriti vašu mačku i uništiti njihov Božić za nekoliko Instagram fotografija.  Njima je blagdansko vrijeme već dovoljno stresno i zaslužuju provesti svoje vrijeme bez nervoze i stresa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije