Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alfa mužjaci

Zašto je važno tko plaća večeru na prvom spoju

'hrana'
''
25.06.2011.
u 08:29

Međutim, oni pojedinci koji sebe smatraju vrlo atraktivnima, bili su manje spremni platiti išta – neovisno o spolu

Michael Stirrat i njegovi suradnici sa Sveučilišta St. Andrews krenuli su od opće poznate činjenice da je pribavljanje hrane dio udvaranja kod mnogih životinjskih vrsta te  su organizirali hipotetske sudare na slijepo i pitali sudionike koliko bi oni bili spremni sudjelovati u plaćanju računa piše Daily Mail. U istraživanju je sudjelovalo 245 muškaraca i 171 žena. Oni su prvo procijenili koliko sami sebe smatraju atraktivnima, a zatim su im istraživači pokazali 12 fotografija lica osoba suprotnoga spola – koje su varirale od neatraktivnih do izrazito zgodnih. Ispitanici su morali zamisliti da su izašli na večeru s tom osobom te reći kako žele da se plati račun. Otprilike polovica žena (47 posto) i polovica muškaraca (50 posto) bila je spremna podijeliti trošak po pola. U skladu s društvenim normama, više je muškaraca nego žena reklo da su spremni platiti cijeli račun.
Međutim, oni pojedinci koji sebe smatraju vrlo atraktivnima, bili su manje spremni platiti išta – neovisno o spolu. Muškarci su bili spremniji platiti cijeli račun ako je žena bila izrazito atraktivna, ali zanimljivo je da su žene bile manje spremne platiti ako je muškarac bio atraktivan: na neki su način bile manje spremne ostati 'dužne' onim manje atraktivnima i time im se eventualno obvezati na vraćanje duga. Istraživači smatraju da prihvaćanjem plaćanja večere od najkvalitetnijeg muškarca u opticaju žene testiraju njegovu spremnost da vezu eventualno prošire i na drugi sastanak.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gmail
gmail
13:30 25.06.2011.

Ne piše jesu li sastanci vezano za ozbiljne izlaske ili za kratkotrajni užitak. Ako neko drugu stranu doživljava osobom a ne objektom onda istina oslobađa i posve je nebitno tko plaća.

KA
karambita
00:40 26.06.2011.

Obicne gluparije koje nemaju veze sa muskarcima ni zenama.stvar je mentaliteta....na brdovitom Balkanu je obicaj da muskarci placaju vecere i slicno...ali u Sloveniji tip izvede zensku na veceru, i svatko sebi placa....ima toga na zapadu koliko hoces

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije