Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja

dr.sc. Mario Bagat
Foto: Shutterstock
1/5
07.05.2021.
u 08:00

Zdravlje je neprocjenjivo, stoga je od ključne važnosti informirati se na vrijeme, kako vlastito neznanje ne bismo skupo platili

Sigurno ste puno puta u životu čuli i izgovorili rečenicu “Samo nek’ je zdravlja”. Iako ga ocjenjujemo najvažnijim i slažemo se da po pitanju zdravlja ne bismo trebali pristajati na kompromise, nažalost se često toga prisjetimo tek kada je već kasno. Zbog toga se događa da se u trenucima borbe s bolešću, kada bismo se trebali usredotočiti samo na vlastito ozdravljenje, suočavamo s listama čekanja i velikim troškovima liječenja.

Naše obvezno zdravstveno osiguranje pokriva tek dio zdravstvene zaštite, stoga smo u razgovoru s dr.sc. Mariom Bagatom, predstavnikom Republike Hrvatske u Odboru za zdravstvena osiguranja Europske federacije osiguravatelja Insurance Europe u Briselu i predsjednikom Komisije za zdravstvena osiguranja Hrvatskog ureda za osiguranje, istražili što sve obuhvaćaju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje, koje su njihove razlike i prednosti te trebamo li razmatrati obje vrste osiguranja.

Većina Hrvata ne zna što dobrovoljna zdravstvena osiguranja obuhvaćaju

Nitko ne voli razmišljati o bolestima, nezgodama i ostalim teškim situacijama, no činjenica je da na njih ne možemo utjecati, ali možemo biti itekako spremni ako do njih ipak dođe. Dr.sc. Mario Bagat ističe kako više od 80% odrasle populacije ima ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje, što potvrđuje vrlo visoku svijest o važnosti i sigurnosti koju ta polica pruža. No većina Hrvata još uvijek ne zna koja je razlika između dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, zbog čega smo odlučili razjasniti ove osnovne zdravstvene pojmove.

“Obje vrste osiguranja spadaju u skupinu dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja koja prije svega pružaju financijsku sigurnost u slučaju korištenja zdravstvenih usluga, ali se međusobno razlikuju po osigurateljnom pokriću i načinu na koji se ta sigurnost pruža.”, rekao nam je na početku razgovora dr.sc. Mario Bagat.

Dr.sc. Mario Bagat
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dr.sc. Bagat dodatno pojašnjava: “Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva troškove sudjelovanja za usluge iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Za većinu usluga koje se obavljaju preko HZZO-a, osiguranik treba sudjelovati u dijelu troška (sudjelovanje, doplata ili participacija). Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva upravo taj trošak (sudjelovanje) kojeg bi trebao platiti sam klijent.”.

Drugim riječima, kada nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, plaćate sudjelovanje od 10 kn za svaki posjet izabranom liječniku odnosno za svako izdavanje lijeka na recept do najviše 2.000 kn po jednoj usluzi. Ukupan iznos sudjelovanja u jednoj godini nije ograničen i može iznositi i više od 10.000 kn.

“Kada klijent koristi uslugu preko obveznog zdravstvenog osiguranja (uputnice svog liječnika), 80% cijene usluge pokriva obvezno osiguranje odnosno HZZO, a 20% cijene usluge (sudjelovanje) pokriva klijent ili njegova polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva sva sudjelovanja koja uključuju sudjelovanje za posjet izabranom liječniku, izdavanje lijeka na recept, specijalističke preglede, dijagnostiku, bolničko liječenje, fizikalnu terapiju, ali i sudjelovanje za usluge u inozemstvu koje se obavljaju preko europske zdravstvene iskaznice koje je priznalo obvezno zdravstveno osiguranje. Ako se posebno ugovori, dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva i troškove doplate za lijekove s Dopunske liste lijekove koja uključuje više od 850 različitih lijekova.”, objašnjava dr.sc. Mario Bagat, dodajući kako svi postajemo obveznici plaćanja sudjelovanja nakon završetka školovanja pa ugovaranje dopunskog zdravstvenog osiguranja polako postaje neizostavan korak odrastanja.

Dr.sc. Mario Bagat
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pandemija povećala svijest Hrvata o dodatnom zdravstvenom osiguranju

S druge strane, dodatno zdravstveno osiguranje još uvijek je manje zastupljeno, no dr.sc. Mario Bagat ističe da ga ima ugovoreno nešto više od 200.000 osoba i taj broj kontinuirano raste. Tako je u 2020. godini stopa rasta broja osiguranika bila oko 20%, čemu je sigurno pridonijela i pandemija i teža dostupnost usluga u javnom sustavu.

“Dodatno zdravstveno osiguranje pokriva trošak zdravstvenih usluga izvan sustava obveznog zdravstvenog osiguranja na način da osiguratelj izdaje uputnicu i klijent obavlja usluge koju u cijelosti plaća osiguratelj. Usluge dodatnog zdravstvenog osiguranja u pravilu se obavljaju u privatnim zdravstvenim ustanovama, u kratkom roku, bez čekanja.”, rekao nam je dr.sc. Mario Bagat.

Za razliku od dopunskog zdravstvenog osiguranja gdje najčešće postoje dva ili tri osnovna pokrića, u dodatnom zdravstvenom osiguranju ima znatno više kombinacija pokrića, a klijent ugovora onaj program koji najviše odgovara njegovim potrebama.

“Dodatno zdravstveno osiguranje pokriva privatne usluge u zdravstvu, a uključuje sistematske preglede i druge usluge preventivnog karaktera te specijalističke preglede, specijalističku dijagnostiku uključujući  MR i CT, fizikalnu terapiju, male i velike operativne zahvate, dentalnu medicinu i slično. Dodatno zdravstveno osiguranje pokriva više od 300 različitih usluga.”, objašnjava dr.sc. Bagat.

Dr.sc. Mario Bagat
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Osim što je aktualna pandemija povećala svijest Hrvata o dodatnom zdravstvenom osiguranju, također je posebno došla do izražaja mogućnost online ugovaranja zdravstvenog osiguranja vezana uz protuepidemijske mjere, smanjenu mobilnost klijenata i rad od kuće.

“Društva za osiguranje su iskoristila zakonsku mogućnost ugovaranja zdravstvenog osiguranja uplatom premije tako da klijenti cijeli postupak obavljaju iz udobnosti svog doma, bez papira i potrebe za potpisom, a cjelokupna dokumentacija se dostavlja mailom. Osim brzine i jednostavnosti klijenti najčešće ostvaruju pravo i na popust ugovaranjem osiguranja na daljinu.”, rekao je dr.sc. Mario Bagat.

Važnost preuzimanja više odgovornosti u brizi za svoje zdravlje

Dr.sc. Mario Bagat zdravstvenim se osiguranjem bavi više od 15 godina i trenutno vodi Wiener zdravstveno osiguranje s preko 75.000 aktivnih osiguranika zdravstvenog osiguranja, stoga smo provjerili da li se susretao s primjerima kada je ugovorena polica dopunskog ili dodatnog osiguranja nekome olakšala ili čak spasila život.

“Upečatljiviji su slučajevi osoba koje su ugovorile dodatno zdravstveno osiguranje i kojima je na sistematskom pregledu otkriven tumor prije nego je osoba imala bilo kakve simptome. Bilo je slučajeva kada su otkrivene i druge bolesti kao šećerna bolest, visok krvni tlak, poremećaji štitnjače i slično. Najvažnije je da su bolesti otkrivene na vrijeme, najčešće prije bilo kakvih simptoma, da je postavljena ispravna dijagnoza i da je pravovremeno započeto liječenje. Imali smo situaciju da je nakon jednog slučaja pravovremenog otkrivanja bolesti kod klijenta, poslodavac ugovorio dodatno zdravstveno osiguranje za sve zaposlenike.”, ispričao nam je dr.sc. Bagat.

Naš sugovornik također nam je potvrdio kako je sve veća svijest poslodavca o potrebi brige za zdravlje svojih zaposlenika, kako zbog njihovog zdravlja tako i zbog brzine dijagnostike i liječenja, smanjenja stope bolovanja i brzine povratka u poslovni proces, za što je ključni alat polica dodatnog zdravstvenog osiguranja. Navodi kako je bilo i drugih slučajeva gdje su se osobe dugo opirale ugovaranju dopunskog zdravstvenog osiguranja, no nakon što su završile u bolnici i platile sudjelovanje od 2.000 kuna, vrlo brzo su postale svjesne rizika i ugovorile dopunsko zdravstveno osiguranje. 

Upravo iz navedenih razloga, dr.sc. Bagat kao najbolju kombinaciju preporučuje i dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje koje kao paket pruža cjelovitu zaštitu: “Osoba koja ima obvezno zdravstveno osiguranje HZZO-a te dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje ima trenutno najveću moguću zdravstveno-osigurateljnu zaštitu koja se može pružiti u Hrvatskoj. Takav paket osiguranje pokriva troškove sudjelovanja, ali i troškove usluga izvan sustava obveznog zdravstvenog osiguranja ukoliko su potrebne, bez čekanja u privatnim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.”.

Dr.sc. Mario Bagat
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kako bi vas dodatno potaknuli da brinete o svom zdravlju, Wiener osiguranje kontinuirano provodi akcije kojima se potiče ugovaranje zdravstvenog osiguranja, ali i promiče kultura brige za zdravlje. Tako vas od 1. svibnja 2021. očekuje akcija u sklopu koje možete osigurati vaše zdravlje već za 45 kn mjesečno, a ako ovog svibnja ugovorite policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, Wiener osiguranje će vam pokloniti Mini policu dodatnog zdravstvenog osiguranja koja uključuje pravo na jedan medicinski indicirani specijalistički pregled i jednu medicinski indiciranu dijagnostičku pretragu.

Osim direktnog benefita što dobivate mogućnost u slučaju potrebe koristiti zdravstvene usluge u mreži od preko 460 privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, polica Wiener dodatnog zdravstvenog osiguranja pružit će vam korisničko iskustvo izravnog kontakta s Medicinskom asistencijom, odabira termina i zdravstvene ustanove te korištenja medicinski indicirane usluge bez čekanja prilagođeno individualnim potrebama klijenta. Preuzmite više odgovornosti u brizi za svoje zdravlje i iskoristite veća prava prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Sadržao nastao u suradnji s Wiener osiguranjem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije