Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepropusna odjeća

Zaštitite se od hladnoće: izbjegavajte alkohol, pamučnu odjeću i visoke potpetice!

hladnoća
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
26.02.2018.
u 10:38

Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Polarni val donio nam je vrlo niske temperature u cijeloj zemlji, a kako se zaštititi i sačuvati zdravlje, savjetuju stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji su na svojim stranicama objavili preporuke kako se ponašati na niskim temperaturama. 

Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Pravilnim postupanjem i pripremom mogu se spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.

Na što morate obratiti pozornost kad su vani niske temperature:

Ne izlazite rano ujutro

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske.

Nikamo bez kape, šala i rukavica

Vanjski sloj odjeće mora biti nepropustan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu prouzročiti umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Topli napici i termostat

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se, osim praćenja vremenske prognoze, preporučuje i da imaju termostat u kući.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije su osobe sklone poteškoćama zbog oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju poteškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Za jakih hladnoća povećava se broj ljudi koji se javljaju liječnicima s navedenim problemima.

 

Komentara 1

ML
mladaklada
12:48 26.02.2018.

Uz tople napitke i termostat, preporučio bih i termometar. Jer termostatom podešavaju temperaturu grijanja, a termometrom provjeravaju kolika je temperatura u prostoriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije