Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Možete se predozirati

Zanemarite preporučenu količinu vode u danu, evo koliko je zaista trebate piti

Shutterstock
08.06.2020.
u 13:28

Godinama već slušamo koliko bismo vode trebali piti u danu kako bismo ostali hidratizirani, a evo koliko je zapravo potrebno.

Stručnjaci savjetuju da muškarci trebaju piti 3 litre vode na dan, a žene 2,2. Je li to stvarno potrebno? Mnogi ljudi pokušavaju se držati preporučene količine, ali često počnu osjećati mučninu i nadutost jer pretjeruju. Intoksikacija, odnosno predoziranje vodom zaista postoji, prenosi Fini Recepti.

Prevelik unos vode u danu može dovesti do raznih problema kao što su zbunjenost, dezorijentacija, glavobolja, mučnina i povraćanje. Mogu se razviti i dugoročne posljedice kao što su slabost mišića, a u ekstremnim slučajevima može doći do kome, pa čak i smrti. Da biste došli do te razine morate popiti jako puno vode u kratkom vremenskom periodu. 

Ortoped savjetuje što morate raditi za zdrave zglobove:

Zašto dolazi do toga?
Pada razina natrija u krvi, a stručan naziv za to stanje je hiponatremija. Kada nekoj smjesi dodamo previše vode, ona postaje razvodnjena, a ista stvar događa se i s našom krvi kada pijemo previše vode - krv se razvodni i gubi svoje prirodne soli. 

Koliko zapravo onda treba piti vode?
Idealna količina ovisi o mnogim faktorima kao što su visina, težina, fizička aktivnost i prehrana, ali najbolje bi bilo slušati svoje tijelo. Nemojte se držati preporučenih količina i na silu unositi litre i litre vode u organizam jer dok mislite da popravljate zdravlje, vi ga zapravo kvarite. Jedno od pravila kaže da pijete vodu onda kad ste žedni – vaše tijelo govori vam kada mu je potrebna voda i ovaj mehanizam trebao bi osigurati da ste uvijek hidratizirani.

Komentara 1

SS
sokac sa drave
18:24 08.06.2020.

Majko koje je najbolje pice?pita Marko svoju staru majku.Pa voda sinko je najbolje pice.Nemoram ja bas uvijek piti najbolje dobro mi je pivo i gemist zasto bi uvjek pio najbolje(vodu).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije