Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje jelo

Zamotajte još jednu prije proljeća: Darujemo vam recept za legendarnu sarmu restorana Stari fijaker!

Goran Stanzl/Pixsell
10.02.2021.
u 14:00

Da u Starom fijakeru kuhaju odličnu sarmu, prepoznali su netom prije svjetske pandemije i na globalnom portalu Big 7 Travel, posvećenom putovanjima i životnom stilu, koji ih je tada uvrstio na prvo mjesto na ljestvici najboljih restorana koji kuhaju ovo jelo, a turisti iz cijelog svijeta dolazili su probati kultne smotuljke.

Ako ne volite prekiselo zelje u sarmi možete ga malo duže ispirati vodom, a prije nego ih počnete zamotavati s listova nožem odstranite deblje dijelove lista. Zima neće još dugo potrajati pa iskoristite ovo vrijeme i uživajte u svima omiljenom tradicionalnom domaćem jelu.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Sarma (Stari fijaker)

Sastojci:

1 glavica kiselog zelja

70 dkg mljevene svinjetine

30 dkg mljevene junetine

10 dkg riže

1 žličica soli

papar

5 dkg špeka

1/2 glavice luka

1 režanj češnjaka

špek

rebrica

Vegeta (po želji)

Za zapršku:

1/2 dl ulja

1 žlica brašna

1/2 žlice crvene paprike

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Priprema:

Pomiješajte dvije vrste mljevenog mesa, ubacite rižu, sol, Vegetu, papar, špek narezan na sitne kockice i na sitno nakosan luk i češnjak te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Deblje dijelove listova zelja stanjite nožem te ih punite kuglicama mesa i oblikujte sarme. U lonac na dno stavite rezano zelje, potom sloj sarme, potom ponovo zelje, pa sarmu i tako dok ne potrošite sav materijal. Ubacite nešto "suhog", špek ili rebrica, prekrijte vodom i stavite kuhati. Kad zakipi, "utišajte" na laganu vatru i krčkajte sat i pol. Pred kraj napravite zapršku - na ulju prepržite brašno i crvenu papriku te ubacite u sarmu da se zgusne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije