Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAMPIRSKA LJUBAV

Zaljubljenost u bića noći ili ono što njihov život nudi?

29.11.2008.
u 16:26

Mogu li vampiri...? No, znate već na što mislim... Mislite na seks? Pa, naravno! Kod nas je to poznato kao četiri F (feed, fly, fight, fuck), osnove preživljavanja svakog vampira... - sa smiješkom svom sugovorniku odgovara Mick St.John, najpoznatiji vampir detektiv koji je odnedavno putem malih ekrana (ne domaćih) našao svoje mjesto u mnogim domovima (ženska srca da i ne spominjemo).

Čini se da je pred nama vrijeme vampira i mračnih sila jer osim Micka, nakon literarnog pohoda u osvajanje tržišta kreće i filmska adaptacija Sumraka. S obzirom na jedan malo drugačiji pristup ovih uradaka pitanju vampirizma te naglašavanju romantične note koju u sebi nosi vječni život i nadljudske moći koje svaki vampir koji drži do sebe ima, neizbježna je i pomama za svime što ima veze s ovom tematikom.

Zašto uopće pisati o ljubavi s vampirima kad oni nisu stvarni zapitat će se neki... Kao prvo – možete li uistinu biti sigurni u to?; i kao drugo – što ima loše u maštanju o zabranjenoj ljubavnoj vezi s partnerom koji vam neće metaforički nego doslovno piti krv, ali će pritom biti tako neopisivo privlačan, na svim poljima ravnopravan (ipak je  imao tisuće godina za razvitak..), o ulozi zaštitnika da i ne pričamo. No krenimo redom...

U većini mitologija vampiri su prikazivani kao zli. Kakvi bi mogli biti kad nemaju dušu. Vampiri su prokleti jer živjeti je prirodno, smrt je kraj života i živjeti kao mrtvac jednostavno ne može biti ispravno. Tako su i u filmovima bića noći više sličila na groteskne karikature nego na nekadašnje ljude. S vremenom se to polako počelo mijenjati. Vjerojatno su autori otkrili kakav potencijal se skriva iza privlačnosti koju ono nepoznato budi u većini ljudi.



Načelno vampiri i dalje ostaju zli (ipak ubijaju ljude, makar samo zbog vlastita preživljavanja), no njihova je vanjština primamljivija, i osim tog ispijanja krvi ni na jedan drugi način ne štete ljudskom rodu. Savršeni potencijal za sve žene koje u sebi gaje vjerovanje kako ljubavlju mogu potaknuti one koje vole da postanu bolji (kao da je to moguće u bilo kojem svijetu).

Samo po sebi se nameće, vampiri će privuči žene koje ionako naginju tzv. opasnim dečkima, koji su gotovo na rubu sa zakonom ili pak one koje će odnosu pristupiti sa željom da ga... hm... odviknu od vampirizma. No, u najnovijim inačicama javlja se i ona skupina žena koja u biti samo želi ravnopravan odnos, koja ne preza ni od toga da same postanu bića noći ili žrtvuju sebe kako bi spasile voljenog vampira na samrti.

Odnosi između vampira i ljudi dosežu sasvim novu razinu u kojoj ljubav može biti sociološki nepoželjna, ali je emotivno itekako moguća, možda čak i više zadovoljavajuća od onih vrhunaca koje možemo dosegnuti s pripadnicima vlastite vrste.

Možda iza svega u biti samo stoji sve jače pulsirajuća želja samostalnih žena da pored sebe imaju partnera na kojeg se mogu osloniti u svakom trenutku, koji će za njih biti spreman učiniti sve ono na  što su i one same spremne makar i po cijenu vlastita života, partnera koji u borbi spolova nije zaboravio na stare gentlemenske manire i na one male stvari koje će u svakoj dami još više naglasiti njezinu ženstvenost, i koji će imati dovoljno mudrosti ponuditi joj zaštitu kada vidi da ju svijet svakodnevice polako lomi gdje je najslabija.



Nedosanjani san ili realnost skrivena iza tajnih udruga, kako god bilo od maštanja još uvijek nitko nije nastradao, a pruži li vam se prilika sami ćete odabrati svoj kraj.
(mbb)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije