Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - KRAPINA

Zagorski Mišo: ‘Vjenčao’ sam više od 800 parova, a nastupao sam i s obje slomljene ruke

09.03.2018.
u 08:20

Imao je 15 godina kad je svirao na prvoj svadbi. Za jednu večer zaradio je više novca nego susjed koji je radio cijeli mjesec.

Mišo, Mišo!, viču školarci u Krapini. Smije se Mišo, tu na trgu Ljudevita Gaja, pa sliježe ramenima:

– Branko mi je ime, ali svi me zovu Mišo – kaže zagorski Mišo. Pardon, Branko Papeš (58). Sjedamo u kafić “Mala Ramona” pa na šanku, uz kavu, počinje priča.

– Za susjede, suprugu Miru, kćeri i sina sam Branko, ali za ostale nisam – govori Papeš.

Znam svako mjesto

Priča da ga zna cijelo Zagorje, a kako i ne bi, zagorski Mišo je pjevač, fešte i svadbe su njegov “forte” i tako – 42 godine.

– Poznajem svaki centimetar Zagorja, nema tog mjesta gdje nisam pjevao. Prišlin, Benkovo, Mala Erpenja, Kostel, Sopot... Naravno, i moja Pregrada! Poznaje me cijelo Zagorje i pola Slovenije! Ma prošao sam i Njemačku i Nizozemsku uzduž i poprijeko – priča Branko.

– Pregrada je moj grad, a tu, u Krapini, i ja sam danas turist. Došao sam na kavu nakon što sam obavio tehnički pregled za automobil.

Vraćamo se u dvorane, na fešte...

– Klarinet, saksofoni, gitara, pjevanje, bas... Kaj god treba! Kad bih zbrajao, od 15. godine i prve gaže, sigurno sam pjevao na više od dvije tisuće fešti i svadbi. Ma oženio sam više od 800 parova.

A anegdote?

– Bilo je svega. Tko će se sjetiti. Prvu svadbu ću zauvijek pamtiti, imao sam 15 godina, a za jednu večer u kojoj sam svirao prijatelju u Gornjoj Plemenšćini, zaradio sam više novca nego što je susjed zaradio cijeli mjesec. I otad nisam stao, a i neću tako skoro. To je moj život. Bio sam, istina, i tesar, taksist, svojedobno čak i mesar, ali uvijek sam pjevao. Svaki vikend, oba dana, i tako je i danas. Eto, sad se usred tjedna stignem malo odmoriti – govori.

1/79

Nije još ni podne, a on kaže:

– Godinama ništa ne pijem. A pravilo je da na svadbama moraš biti trijezan. Nema gemišta, ne, ne... Treba izdržati do jutra. Iako, danas je lakše, svadbe su kratke. Nekad bi trajale od subote u 9 ujutro do nedjelje kasno navečer. Danas svadba počne u podne, a završi već u pet ujutro u nedjelju.

Koja je bila najkraća svadba na kojoj ste nastupali?

– Jedna je svadba trajala sat vremena! Posvađali su se, kum je želio izvesti šalu pa je odveo mladu u obližnji kafić, što mu mladoženja nije oprostio. Ali, takav raspašoj kao te večeri u Tuhlju, to je rijetkost. A tko će se sjetiti svega – govori zagorski Mišo.

Pričamo tako, šalimo se, njega pozdravlja tko god uđe. Vani nije za šetnju, taman je napadao snijeg, no počeo se topiti, sklisko je.

Zagorski Mišo kaže:

– Brkovi i frizura kao i Mišo Kovač? Kad sam počeo svirati, uvijek sam volio njegove pjesme. Pa i sad ih na repertoaru imam barem 40! Od “Još i danas teku suze jedne žene”, “Slušaj, majko, moju pjesmu”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Svi pjevaju, ja ne čujem”, “Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim”... Brkove sam uvijek nosio, a onda pustio i kosu.

Jeste li pjevali i vlastitoj djeci na vjenčanjima?

– Naravno! Kćeri Danijeli i Marini, kad su se udavale, ja sam na svadbi otpjevao set. Nisam, naravno, pjevao cijelu večer, i ja sam bio gost, ali set sam otpjevao.

Pjevali ste im Mišine pjesme?

– Naravno! Sin Milan se, eto, još nije oženio, ali pjevat ću i njemu

Pjevat ćete Mišu?

– Naravno!

Čari Zagorja u 15 minuta

Priča on, a onda se sjeti.

– Eto ti prigodne anegdote! Baš je bio 8. mart, Dan žena. A ja par dana prije pao s balkona i slomio obje ruke. Obje! Uhvatio sam se za koš za vrijeme utakmice, a on nije bio dobro pričvršćen, pa sam pao. No, manje važno. Nego, dođu dečki po mene i kažu: “Idemo, Branko, na gažu”. A ja odgovaram: “Pa kako ću, obje su mi ruke u gipsu”. Vele oni: “Nema veze, nećeš svirati, samo ćeš pjevati”. I mi na fešti za Dan žena, a ja pjevam s obje ruke u gipsu! Cure su izvele štos, pa mi je jedna donijela buket, a ja ga nisam mogao primiti. Smijala se cijela dvorana. Dogodilo nam se i da smo krenuli u Ljubljanu pa putem izgubili mladence. Stajali smo pred svakom crkvom i pitali: “Oprostite, je l’ ima ovdje neka svadba?”. Svirao sam dugo u velikim sastavima, a u posljednje vrijeme moj je duo “Papeži”. Danas nastupam s Matijom, sinom moga bratića. On je sjajan!

Razgovaramo o njegovoj Pregradi.

– Tu u Krapini obvezno treba vidjeti Muzej krapinskog pračovjeka. Eto, nedavno je otvoren i Muzej oldtajmera Presečki. A tko hoće u 15 minuta vožnje vidjeti kako Zagorje izgleda, najbolje je da krene od Krapine prema Plemenšćini do Pregrade. Tu doživiš Zagorje kakvo zaista jest, predivni vinogradi, vikendice, brežuljci...

Ima li zagorski Mišo i vinograd?

– Naravno! Kod mene se u klijeti toče rajnski rizling i frankovka.

Postoji li još koji dvojnik Miše Kovača?

– Ima jedan iz Slovenije, koliko znam. Zovu ga štajerski Mišo. No, nije to to!

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš - 8

Kvaliteta i raznolikost smještaja - 6

Kvaliteta ugostiteljske ponude - 7

Gostoljubivost i susretljivost domaćina - 10

Večernja zabava i 
provod - 6

Kulturni i rekreativni sadržaji - 9

Faktor opuštanja - 8

Turistička ponuda tijekom cijele godine - 10

Inovativnost, originalnost i autohtonost - 10

Opći 
dojam - 7

Ukupna ocjena - 81

Karlovac 88
Sinj 88
Varaždin 88
Vukovar 88
Plitvička jez. 85
Đakovo 84
D. Stubica 83
Križevci 83
Slunj 83
Čakovec 82
Koprivnica 82
Požega 81
Krapina 81
Slav. Brod 78
Sisak 77
Delnice 76
Beli Manastir
Daruvar
Ilok
Imotski
Knin
Metković
Motovun
NP Krka
NP Paklenica
NP Sj. Velebit
Osijek
Pazin
Samobor
Virovitica

PRIČA – Prva asocijacija na Krapinu je, znamo, uvijek ista. A ta priča je – impresivna. Muzej i priča o neandertalcima su ono što kraj čini posebnim za turizam. U njemu – od pučke škole iz Zagreba do Kineza. Klinci u muzeju šeću otvorenih usta. I njih impresionira.

ZIMSKI DANI SU PUSTI – U centru Krapine je usred tjedna vrlo pusto. Tu i tamo netko prođe, ode do pošte ili dućana. Nema ljudi, a tome je kumovala i zima, hladno vrijeme, snijeg koji se topi. Zato turist centrom prošeće i brzo ode dalje. Srećom, ima sadržaja u blizini.

Muzej krapinskih neandertalaca


Stariji će pamtiti muzej kako je izgledao kad su bili klinci. Danas je u starom muzeju, u kojem i dalje škripe stepenice, uprava. Podsjeća na dane kad smo kao klinci onuda šetali otvorenih usta. Moderni muzej, rad arhitekta Željka Kovačevića, oduzima dah. Tko nije bio, obvezno neka ga posjeti. Razgled traje oko sat vremena, cijena ulaznice je 60 kuna, 30 kuna za djecu, studente i umirovljenike.

Muzej oldtajmera Presečki


Otvoren nedavno, a u njemu je vlasnik nakon što je četvrt stoljeća skupljao automobile, odlučio i izložiti ih posjetiteljima. Recimo, kraj autobusnog kolodvora stoji Cadillac Eldorado koji je vozio Tito, ali i šminkerski Mercedes Cabriolet iz 1950.

Sve je blizu

Krapinske Toplice, Kumrovec, Trakošćan, Donja i Gornja Stubica, Stubičke Toplice, pa i metropola ili Maribor. Ovdje je sve blizu, na pola sata ili sat vožnje od Krapine.

Krapinske Toplice


Mjesto najpoznatije po lječilišnom turizmu idealno je za izlete. Vodeni park Aqua Vivae dobio je brojne nagrade. I danas je na parkiralištu gužva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije