Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aquae Vivae

Zagorske „žive vode“ atraktivne strancima

Aquae Vivae
21.05.2019.
u 09:05

Hidrogimnastika i ljekovito blato vraćaju u život kosti i mišiće

Čak i stari Rimljani poznavali su Krapinske Toplice kao Aquae Vivae, odnosno “žive vode”, a na njihovim su termalnim izvorima rimske legije vidale rane i prikupljale snagu za vrijeme svojih europskih pohoda po Europi.

Danas je to mjesto u Hrvatskoj poznato kao jedno od najboljih i najkvalitetnijih mjesta za liječenje i rehabilitaciju, koristeći toplu izvorsku vodu kao bazu. Hidroterapija je glavna baza liječenja upravo u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Ova ustanova, osnovana 1956. godine, započela je s radom kao bolnica za reumatske bolesti i rehabilitaciju, no danas je to suvremena bolnica za rehabilitaciju bolesnika s kardiološkim, neurološkim, reumatskim i ortopedskim oboljenjima, a bavi se i rehabilitacijom djece.

– Naše karakteristike su stoljetno iskustvo i tradicija, četiri bazena s termalnom vodom temperature 39-41 stupnjeva od kojih je jedan, Jakobov bazen, na samom termalnom izvoru – objašnjava voditeljica prijama pacijenata Ivana Bakliža. Godišnje se u njoj liječi, bilo ambulantno ili stacionarno, više od 80.000 pacijenata, a pruža im se nevjerojatnih milijun i pol medicinskih usluga. No, uz najsuvremeniju opremu i metode liječenja, bolnica se i dalje pridržava tradicije. Kura pijenja vode nakon kure kao nadopuna kupanju provodila se, naime, još u prošlom stoljeću, a na temelju stoljetnog iskustva i obavljenih medicinskih izvještaja o ljekovitosti vode koristi se i danas.

Kao glavni oblik terapije primjenjuju se hidroterapija, elektroterapija i kineziterapija. Plivanje, vježbanje u vodi, hidrogimnastika i podvodna masaža neki su od načina da se ublaži bol u kostima, a ujedno i vježbaju ozlijeđeni mišići i tetive uz minimalno opterećenje. Koristi se i ljekovito blato, koje potiče cirkulaciju i metabolizam. Postupkom elektrostimulacije “u život” se vraćaju mišići i živci. Zato je ovaj oblik terapije najbolji za one s reumatskim i ortopedskim bolestima i pacijente koji su nepokretni ili slabo pokretni zbog ozljede kralježnice ili moždanog udara. Vježbe se provode u tri bazena i specijaliziranim Hubbardovim kadama. No, oporavljati se mogu i neurološki pacijenti, jer je bolnica opremljena elektrostimulatorima s više od stotinjak programa, organizirani su posebni programi medicinske gimnastike, a angažirani su i logoped za one koji imaju problem s govorom nakon moždanog udara i drugih bolesti mozga te psiholog. Bolnica ima i odjel intenzivne njege, radiološki odjel i kardiološku ambulantu.

Kvalitetu Krapinskih Toplica prepoznali su svi u Hrvatskoj, ali i šire.

– Najveći je broj korisnika naših usluga iz Hrvatske, ali pacijenti dolaze i iz Slovenije, Njemačke i Bosne i Hercegovine – kaže Bakliža, a pacijenti, dodaje, najčešće ostaju oko 20 dana te dolaze zbog korištenja medicinskih usluga i terapija. Boravak u toplicama pacijentima je uglavnom pokriven preko zdravstvenog osiguranja, a petina njih dolazi o svom trošku.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije