Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski trend

Za užitak na otvorenom prostoru, biciklizam je savršen sport

Darja Pletikapa
Daniel Kasap/PIXSELL
20.04.2012.
u 15:00

U Zagrebu Triatlon klub Zrinski nudi educirane trenere, ture biciklom u okolici Zagreba (30 - 40 km), treninge na bazenu i na atletskoj stazi, gdje svaki član uči ili usavršava osnovnu tehniku kretnih struktura u plivanju i trčanju

Govoriti o biciklizmu znači govoriti o cijelom nizu prednosti koje, bez obzira jesmo li na dva kotača zbog rekreacije ili sporta - dobiva naš organizam. U prvom redu na srčano-žilni i respiratorni sustav, s druge strane nema nikakvih "dinamičkih udara" na lokomotorni sustav kao primjerice kod trčanja zbog čega se može puno bolje utjecati na smanjenje tjelesne težine.

– Vožnja bicikla često se koristi u terapijske svrhe kod ozljede koljena, jer je cilj kod takve vrste ozljede ojačati mišić natkoljenice koji stabilizira koljeno, na što vožnja biciklom izuzetno pozitivno utječe, pojašnjava još jednu zdravstvenu pogodnost biciklizma izbornik hrvatske triatlon reprezentacije Ivan Ivezić, s dugogodišnjim biciklističkim stažem. 

Djeca se mogu početi baviti biciklizmom organizirano u dobi od 10 do 12 godina, dok s triatlonom, čija je sastavnica biciklizam, mogu početi čak i nešto prije.

– Na velikom broju utrka u Hrvatskoj, osim mlađih kategorija, postoje natjecanja i za veterane. Osim u biciklizmu za "malo starije" natjecatelje postoje i natjecanja u duatlonu, koja uključuju trčanje i bicikl, te natjecanja u triatlonu koja uključuju plivanje, vožnju biciklom i trčanje u sklopu tzv. Jarunske lige. Takva natjecanja događaju se na Jarunskom jezeru već više od 15 godina i to počevši od 4. mjeseca pa sve do 10. mjeseca. Osim tih natjecanja, postoje i ostala brojna natjecanja u cijeloj Hrvatskoj u kojima se veterani mogu natjecati, otkriva Ivezić za sve koji još ne znaju gdje započeti svoju sportsku karijeru na dva kotača.

U Zagrebu primjerice Triatlon klub Zrinski nudi svakom članu educirane trenere, organizirane ture biciklom (30 - 40 km oko Zagreba), treninge na bazenu i na atletskoj stazi gdje svaki član uči ili usavršava osnovnu tehniku kretnih struktura u plivanju i trčanju.

Vožnja biciklom predstavlja aktivnosti koje se događaju na otvorenom, što prati svjetski trend da ljudi sve više biraju sportove na otvorenom u odnosu na sportove u dvoranama.

Biciklističke ture i treninzi mogu se organizirati na različitim lokacijama, što definitivno utječe na to da osoba uvijek doživljava nešto novo i da joj to nije dosadno, poručuju biciklistički profesionalci poput Darje Pletikapa, naše najbolje triatlonke koja je, zahvaljujući vrhunskim rezultatima, nadomak osvajanja karte za Olimpijske igre u Londonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije