Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udovoljite si

Za ovo Valentinovo, volite sebe i stavite se na prvo mjesto

dm
Foto: Promo/dm
06.02.2020.
u 14:30

Mirisi djeluju na dio mozga, u kojem su kontrolirane i emocije. Mirisi mogu izravno i nesvjesno utjecati direktno na naše osjećaje, stoga ove godine ne štedite na sebi i udovoljite si za Dan zaljubljenih

Mnogim samcima Valeninovo teško pada, jer se sve ideje o tome kako provesti nezaboravan Dan zaljubljenih, uglavnom svode na ugađanje boljoj polovici, koju baš sad nemate.  Ako ste ipak romantična duša koja voli Dan zaljubljenih, a niste u vezi, psiholozi kažu da je najbolji način da taj dan pokušate udovoljiti sebi. I statistika je na vašoj strani, u svijetu čak 85 posto žena na Valentinovo same sebi kupuju dar kako bi se razveselile. Ako još niste odabrali čime ćete se počastiti ove godine ili biste voljeli da vas darom po vašoj mjeri iznenadi netko tko vam je drag, bio to prijatelj ili partner, čokolada, ruža i parfem uvijek su dobitna kombinacija. Crvena je ruža postala simbolom ljubavi i pažnje jer je to bio omiljen cvijet Venere, rimske božice ljubavi. Mirisi su, uz čokoladu i cvijeće, među najpopularnijim poklonima za Valentinovo, jer mirisni darovi nose u sebi nešto vrlo senzualno i emocionalno. Mirisi djeluju na dio mozga, u kojem su kontrolirane i naše emocije. Kao rezultat, percipirani mirisi mogu izravno i nesvjesno utjecati direktno na naše osjećaje. Čak i više o toga: svaki miris ostavlja svojevrsni otisak u našem mozgu koji je povezan s određenim emocijama.

KAKO ODABRATI SAVRŠEN PARFEM?

Odabir pravog parfema nije baš tako jednostavan zadatak i morat ćete iskoristiti sve adute kojima raspolažete. Saznajte koje su navike I što voli vaša voljena polovica. U svakom slučaju, pobrinite se da parfem bude poseban, baš kao i osoba kojoj je namijenjen. Ako nekome poklonite miris, možda ćete uspjeti oživjeti zajedničke uspomene. Svježe citrusne note mogu vas vratiti na zajedničko ljetovanje na sunčanom Mediteranu, a začinjene mirisne note na istraživanje Maroka. Ipak, odabir pravog mirisnog poklona uvijek polazi od osobnosti osobe koju darujemo. Dok sportski tipovi obično preferiraju svježe i voćne note, elegantni tipovi više vole teže i cvjetne mirise. I da, dob također igra važnu ulogu koju ne treba podcijeniti pa tako većinom u mladosti više volimo lagane mirise, dok složene kreacije mirisa više počinjemo cijeniti s vremenom. Ako nemate bolju polovicu, za Valentinovo počastite sebe omiljenim vam mirisom. No znate li zašto se u svijetu uopće slavi Valentinovo?

dm
1/6

Povratak u prošlost

Jedna od najpopularnijih teorija o proslavi Valentinova potječe iz razdoblja rimskog cara Klaudija II. koji nije htio ni čuti za vjenčanja dok traju ratovi. Biskup Valentin oglušio se na tu carevu zabranu i usprkos Klaudijevoj naredbi, on je organizirao tajna vjenčanja. Čuvši za biskupov neposluh, Klaudije je izgubio živce i dao ga zatvoriti, a na kraju i pogubiti. Prije smrti, Valentin je napisao pismo čuvarevoj kćeri koje je potpisao s „od tvog Valentina“. Službeno je Valentinovo postalo dan zaljubljenih 1537. godine, kad je 14. veljače engleski kralj Henry VII proglasio praznikom Svetog Valentina.

Zašto je X simbol poljupca?

Danas se procjenjuje da se svake godine na Valentinovo diljem svijeta pošalje milijarda ljubavnih čestitki. Da se samci ne osjećaju nezadovoljno na taj dan, pobrinula se Finska, koja je praznik ljubavi preimenovala u Ystävänpäivä odnosno „Dan prijatelja“.  

Danas se mnoge čestitke potpisuju s XOXO (hugs and kisses) odnosno poljupci i zagrljaji. Zasigurno niste znali da je slovo X postalo simbol poljupca još u srednjem vijeku jer je većina stanovništva bila nepismena. Kad bi se negdje morali potpisati, napisali bi X koji bi pritom poljubili da bi potpis bio vjerodostojniji.

dm
1/6

No vratimo se sadašnjosti. Nemojte se živcirati oko toga gdje ćete i kako ove godine provesti Valentinovo, posebice ako ste solo.

U tom ćete slučaju biti sretni što niste upali u "zamku" pretjeranog trošenja za Valentinovo. Počastite se izlaskom kojeg već neko vrijeme odgađate, pogledajte omiljeni film ili rezervirajte termin za masažu da se konačno opustite. Budite sami sebi najbolji partner ovog Valentinova!

Sadržaj omogućio dm

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?