Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIL ŽIVOTA

Za neke ljude rizik od razvoja raka počinje i prije njihova začeća

trudnica
24.09.2010.
u 17:30

Je li vaša majka pušila? Kakvu je vodu pila? Je li bila izložena toksinima koji se mogu naći u okolišu te ih prenijela na dijete putem mlijeka?

Iako znanstvenici odavno vjeruju kako šanse za dobivanje malignih bolesti ovise o genima i stilu života svakog pojedinca, čini se da na to hoćemo li ili ne oboljeti od neke zloćudne bolesti ovisi o tome kakav su život vodile naše majke prije začeća, ustvrdio je nutricionist, profesor Rocardo Uauy, na koneferenciji  World Cancer Research Fund.

Vjeruje se i kako faktori poput poticanja pretilosti, odnosno nemar po tom pitanju, u djece može itekako povećati rizik od dobivanja neke maligne bolesti.

- Za neke ljude rizik od razvoja raka počinje i prije njihova začeća. Faktori rizika već se stvaraju u majčinim jajašcima prije nego što je dijete začeto, objasnio je Uauy za časopis The Observer i dodao kako je činjenica da je rak genetska bolest, no da se šanse za njegovu pojavu povećavaju ovisno o okolišu u kojem živimo.

-  Je li vaša majka pušila? Kakvu je vodu pila? Je li bila izložena toksinima koji se mogu naći u okolišu te ih prenijela na dijete preko mlijeka? - sve su to pitanja o kojima treba razmišljati, zaključio je profesor Uauy, savjetnik Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije.

Njegova je preporuka roditeljima da dijete ne izlažu različitim kemikalijama te da vode brigu o adekvatnoj prehrani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije