Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cvijeće kao simbol

Za ljetno vjenčanje najbolji je izbor suncokret, no treba jako paziti na jedan detalj!

shutterstock
27.08.2020.
u 07:00

Osim divnog izgleda, suncokret je daleko poznat i po svojim sjemenkama, bogatima vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama.

Simbol sreće i vitalnosti, suncokret je omiljeni izbor mladenki za vjenčani buket u ljetnim mjesecima. Vedre, živopisne i jarke boje, a upečatljivog oblika, poziva na divljenje i mami osmijehe. Nije ni čudo da ga tolike žene žele pored sebe na njihov posebni dan. Kao i ostale vrste pripadnice porodice glavočika (Asteraceae), suncokret nosi cvatove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova. Istaknuti, zrakasti cvjetići vanjskog kruga dolaze u raznim bojama: žutoj, zlatnožutoj, narančastoj ili kestenjastoj, dok je sredina cvata crvenkasta, purpurna ili smeđa. Cvate od početka srpnja pa sve do listopada. Suncokret je u stvari nakupina stotina manjih cvjetova koji cvatu izvana prema sredini glavice. Svaka sjemenka suncokreta jedan je maleni cvijet, a vrijeme cvatnje točno se vidi po peludu na cvjetićima.

Vrlo je važno napomenuti kako se pelud mora pažljivo ukloniti ako ne želite zaprljati vjenčanicu! Osim divnog izgleda, suncokret je daleko poznat i po svojim sjemenkama, bogatima vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama. Kako biste došli do njih, otrgnite glavicu sa stabljike, očistite vanjski rub i krenite prema ostatku cvijeta te poberite sve sjemenke koje su spremne za konzumaciju sirove ili ih možete obraditi u pećnici. Lako se uzgaja, ali zbog visine će ga trebati poduprijeti. Zanimljivo je da cvatne glave prate kretanje sunca lagano se okrećući od istoka prema zapadu. Sadite ga na područje koje treba isušivanje – njegovo će korijenje povući suvišnu vodu iz tla. Znate li koje je mjesto suncokret zauzeo u grčkoj mitologiji? On označava bezgranično divljenje, a nalazimo ga u priči o Apolonu i Klitiji. Klitija je bila morska nimfa, zaljubljena u Apolona, boga Sunca, glazbe i muške ljepote. Vidjela ga je sasvim slučajno, jedne blage noći, dok je mjesec obasjavao prozore njene odaje.

Bio je samo sjena u daljini koja se pretvorila u najljepše i najmilije biće koje su njezine oči ikada vidjele. Ali Apolon nije dolazio svake noći da bi vidio nju. Njegovo srce kucalo je za njezinu sestru Leukoteju. Klitija je živjela iz dana u dan, sama i odvojena od vanjskog svijeta, ne gubeći nadu. Čeznula je i iščekivala dolazak voljenog Apolona, a kad on nije dolazio, ona je od ljubomore zamrzila svoju sestru i otkrila ocu sestrinu tajnu ljubav. Leukoteja je bila okrutno kažnjena, a Apolon to nije mogao oprostiti Klitiji. Shvativši što je učinila, Klitija je jedno jutro od tuge umrla. Apolon ju je pretvorio u suncokret koji će svaki dan slijediti Sunce, ali će noću spuštati svoju glavu prema zemlji...

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije