Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blizu Zagreba

Vukomeričke gorice: Gorje privlačno rekreativcima i gljivarima

Boris Scitar/PIXSELL
26.10.2020.
u 14:35

Bogatstvo stoljetne drvene crkvene arhitekture krije se u brdima Vukomeričkih gorica.

Nadvisuje sve druge kuće u naselju, a nalazi se u samome njegovu središtu. I ne možete ju “fulati” bez obzira na to dolazili iz smjera Zagreba ili Pokupskog. Crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom nalazi se u središnjem dijelu Vukomeričkih gorica, niskom gorju koje privlači bicikliste, šetače, planinare, ali i gljivare koji, među ostalim lokacijama, znaju brati i u okolici Dubravca te Kozjače. Uz dozvolu, naravno. Nađe se u tamošnjim šumama vrganja, lisičarki, puza, prosenjaka... A rekreacijski se može šetati po poučnim stazama, poput one koju su nazvali Šumarica, koja povezuje naselja Krušak i Kozjaču.

Staza je obilježena u oba smjera, a put vodi kroz šumske usjeke i obronke, uz potok Curek i preko potoka Kozara, zatim pokraj livada, vinograda i klijeti, uz seoska dvorišta i kuće Žitkovčice do vidikovca Lakovica nedaleko od Kozjače. A na stazi se mogu pročitati informacije o povijesti Vukomeričkih gorica, stanovništvu, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu. Na zapadnim obroncima ovog gorja markirana je i uređena staza “Šumske šetnice Kupinečkog Kraljevca”. Šetnica ima četiri kružne dionice nazvane: Sv. Ivan, Sv. Rok, Vrbanička i Okretaljka, a hoda se oko tri sata.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Brda kriju i cijelo bogatstvo drvene crkvene arhitekture – u mjestu Lučelnica, 2w5 kilometara od Velike Gorice, kapela je Sv. Trojstva iz 1935. godine. Malo dalje prema zapadu je Gustelnica i kapela sv. Antuna, jedna od najljepših crkvica na ovom području, s trijemom građenim u 19. stoljeću koji počiva na račvastim drvenim stupovima koji izgledom podsjećaju na velike grablje. Među znamenitim drvenim crkvicama i kapelicama rustikalnim se izgledom izdvaja kapela sv. Jurja na vrhu brda iznad Lijevih Štefanki, sa stožastim krovom pokrivenim valovitom šindrom na čijem se vrhu ističe velik pijetao od kovanog željeza. Kapelica je sagrađena 1677. godine, a četvrt stoljeća poslije, pomoću valjka je preseljena na današnju lokaciju. Toliko je malena da su na mjesto stražnjega zida ugrađene velike pomične stijene koje se nedjeljom razmiču kako bi se misa mogla pratiti i izvana.

Crkva sv. Ivana Krstitelja s početka 20. stoljeća nalazi se, pak, u Lukinić Brdu, a točno između tog mjesta i Cerovskog vrha može se vidjeti i etnoselo Kravarščica – muzej na otvorenom u nastajanju, koji se proteže na 40 jutara zemlje, gdje konzervator Radivoje Jovičić radi na rekreiranju sela iz raznih razdoblja, primjerice prije Napoleona ili sisačke bitke u 16. stoljeću.

Pogled iz zraka na šumu planine Romanija u Bosni i Hercegovini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije