Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove ideje

Vrijeme je za pripremu zimnice... Zašto ne biste isprobali reliš, pinđur i zeleni ajvar?

Zimnica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
25.09.2018.
u 10:00

Najukusnija sjećanja na doba ljetnog obilja kriju se u staklenkama zimnice koje smo s pažnjom napunili raznovrsnim delicijama. Naš odabir sezone su chutney, reliš, pinđur te zeleni ajvar

Priprema zimnice, punjenje staklenki i ladica u zamrzivaču domaćim voćem i povrćem više je od tradicionalne zanimacije mama i baka, a koliko je popularno pripremati ajvar ili kuhati pekmez od šljiva i smokava svjedoče nam i brojne objave na društvenim mrežama. To nas čini sretnima, jer jedna smo od rijetkih zemalja u kojoj je još uvijek lako nabaviti kvalitetne domaće proizvode i odvojiti nešto vremena kako bismo prvi ili tko zna koji put pospremili ono najbolje od ljeta za duge i hladne mjesece.

Brojne su i raznolike tehnike pripreme, kuhanja, pasiranja, blanširanja pa svatko za pripremu zimnice ima i neke svoje male tajne koje će baš njegove domaće uratke učiniti još ukusnijima i trajnijima. Upravo ti kreativci nama su inspiracija ove sezone, jer osim već klasičnih delicija oni se rado okušavaju i u nekim posve novim receptima. Zato ovu temu posvećujemo staklenkama punim novim kombinacijama okusa i mirisa, te vas pozivamo da se i vi okušate u pripremi zimnice.

Reliš

Ovaj odličan prilog mesu ali i kruhu nastao je iz istog razloga kao i drugi ukusni predstavnici zimnice na našim policama, iz potrebe za očuvanjem povrća za hladne dane. Originalno dolazi iz Indije gdje se priprema od povrća, začinskih trava te voća. Danas postoje brojne verzije za pripremu reliša koji privlači svojim slatko-kiselim okusom, odličnom teksturom s većim ili manjim komadićima povrća ili voća ali i verzijama poput one s lukom i slaninom. Prava igra okusa dobiva se začinima koji paprici, rajčicama, patlidžanima, tikvicama i krastavcima daju na posebnosti. Ocat, kopar, peršin, curry, gorušica, samo su neke od malih tajni velikih majstora.

Pinđur

Ajvar i pinđur razlikuju se intenzitetom okusa, teksturom i sastojcima. Dok u ajvar idu patlidžani koji će mu dati pomalo peckav okus, u pinđur osim paprike ide rajčica, a patlidžanima nema traga. Pinđur možete u trenu doraditi i pretvoriti u umak za tjesteninu, a ajvar ne. I jedno i drugo specijaliteti su koji dolaze s juga Balkana gdje se tradicionalno pripremaju, a u zimskim mjesecima
odličan su prilog uz pečenja, meso s roštilja, ili mogu poslužiti kao ukusan namaz u sendvičima i nezaobilazan element ukusnih hladnih predjela.

Zeleni ajvar

Ovaj predstavnik zimnice s ajvarom dijeli samo naziv jer i sastojci i priprema su različiti. I ono najvažnije, ne kuha se niti peče. Dok vam se čini da je sezona rajčica već za nama, mi vas podsjećemo da je sada idealno vrijeme za branje zelenih rajčica koje nisu stigle dozrijeti i pripremu ovog specijaliteta. Poseban okus daju mu senf i hren i to je razlog zašto je ovo omiljeni namaz ili dodatak jelima od mesa i pečenim kobasicama. Priprema je jednostavna a okus će nadmašiti sva očekivanja pa se svakako okušajte u pripremi ove delicije.

Muhammara

Ova delicija dolazi iz Sirije i svojevrsno je savršenstvo koje nastaje kad se spoje crvene paprike, sok nara i orasi. Poslužuje se kao umak i namaz ili prilog jelima. Priprema nije dugotrajna, a poslužuje se rashlađena. Ovisno o vrsti paprika, muhammara može biti jačeg ili blažeg okusa, a okus se može dopuniti dodatkom češnjaka i limunova soka. Recepti i način pripreme ovog specijaliteta prenoslili su se s koljena na koljeno, a danas postaje sve popularniji u pripremi zimnice diljem svijeta.

Pogledajte i video kako u Dalmaciji spremaju rajčice šljivare koje koriste za pripremu raznih umaka...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije