Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OAZA MIRA

Vrijeme je za mini make over: savjeti kako detaljima i manjim komadima osvježiti svoj vrt

Pevex
Foto: Shutterstock
1/9
08.05.2020.
u 10:34

Postignite željeni efekt uz malo novaca

Situacija s korona virusom pokazala nam je da da su vrtovi puno vrjedniji nego što mislimo i da nam mogu poslužiti za puno više aktivnosti nego za što smo ih do sada koristili. Tako smo ovih dana vrtove „pretvorili“ u dnevni boravak, teretanu, omiljeni kafić, restoran i park. I baš zato, kada smo svi shvatili vrijednost vrta, je sada idealno vrijeme da uredimo naš vrt kako bi nam on i dalje služio za sve omiljene aktivnosti.

Iako svi odmahuju rukom kada je uređenje u pitanju, vrt ne mora biti ni kompliciran ni skup, dapače, jednostavnije je nego što mislite. Kako bi vas inspirirali i pomogli vam da odaberete nešto za svoj vrt, pripremili smo par ideje za brzinski mini  make over vrta.

Oblikovanje trave

Foto: Shutterstock

Jedan od najlakših načina, a ujedno i najjeftiniji, je oblikovanje trave u pravilne i jasno definirane površine, poput kruga ili kvadrata. Uzmite dovoljno dugačak komad špage i označite željene dimenzije novog travnjaka. Zatim pokosite travi kako bi izgledala uredno, a ostatak uklonite s površine lopatom. Dio oko novog travnjaka možete posuti sitnim šljunkom ili posaditi cvijeće kako bi dobili jasne granice novog travnjaka. Ovaj jednostavan posao možete završiti u jedan dan, ovisno o veličini travnjaka, i osim pogreške u mjerenju kutova, ne možete puno pogriješiti. Čak i ako odlučite da vam se nakon nekog vremena novi oblik ne sviđa, trava je kao i kosa, brzo može narasti, a vi isprobati neki novi izgled.

Zasadite više cvijeća

Foto: Shutterstock

Najjeftiniji način da napunite svoje tegle, žardinjere i ostale posude za cvijeće je da kupite trajnice koje možete raspodijeliti. Nemojte da vas ovo obeshrabri, za ovako jednostavno uređenje nisu potrebne neke napredne vještine u vrtlarenju, dovoljno se držati par zlatnih savjeta. Ne možete pogriješiti s više boja, pogotovo u proljeće kada cijeli vrt procvijeta i vi uživate u prekrasnoj prirodnoj predstavi boja, mirisa i zvukova. Sljedeće je količina, a s većinom trajnica možete iskoristiti ovaj trik. Kada izvadite biljku iz tegle, slobodno ju razdijelite u više dijelova, pazeći da svaki ima dio stabljike i  korijena. Iskopajte dovoljno veliku rupu i posadite svaki komad zasebno. Sljedeće godine, kada cvijeće opet procvjeta, možete ponoviti postupak i dobiti više cvijeća. Na taj način ćete za manje novaca dobiti dovoljno cvijeća za cijeli vrt.

Posadite drvo

Foto: Shutterstock

Drvo može biti vrhunac vašeg vrta ili skromni dodataka koji će raditi sjenu i privlačiti ptice. Koje god drvo odabrali, sigurno će izmijeniti vizuru vrta i za malo novaca dati novi izgled. Prilikom odabira vodite računa o veličini vrta i udaljenosti od kuće na koju smijete posaditi određeno drvo. Također, sadnja drveta može biti vezana uz određenu prigodu, poput rođenja djeteta, unuka ili nekog drugog važnog događaja, pa će vas svaki izlazak u vrt i pogled na drvo podsjetiti upravo na to. Za vrt prosječne veličine računajte na dva do tri drveta, ali prije se svakako konzultirajte s prodavačima koji će vam pomoći da točno izračunate optimalan broj biljaka ovisno o tome što želite postići.

Donesite svijetlost u vaš vrt

Foto: Shutterstock

Vanjska rasvjeta je još jedan od povoljnih načina kako možete podići atmosferu u vrtu. Možete ih slobodno koristiti cijelu godinu, samo pazite da odaberete ona s adekvatnom zaštitom protiv vjetra, vode i ostalih padalina. Možete ih aranžirati po biljkama, drveću, grmlju, ali i dijelu kuće ili drvene konstrukcije. Možete ih čak uklopiti u vrtne garniture, ovisno o efektu koji želite postići. Obratite pažnju i na toplinu boje, hladnije boje će dati tonove sličnije danjem svijetlu, dok će toplije boje dati žućkastiji, romantičniji ton. Većina ih ima običan priključak za struju pa nećete trebati kvalificiranog električara da ih ukopča, samo ih aranžirajte i uživajte navečer u atmosferi.

Malo boje za novi izgled

Foto: Shutterstock

Iznenaditi ćete se kako obična kanta boje ili laka može izmijeniti izgled vašeg vrta. Pretvorite staru drvenu ogradu u dio vrta kombinirajući boje s kojima će se uklopiti. Također, nemojte se bojati eksperimentirati, primjerice, odaberite crnu boju. Osim što će dati kontrastnu pozadinu zelenilu trave i šarenilu cvijeća, naše oči i mozak će ju teže zamijetiti upravo zbog svih ostalih boja u vrtu. Odjednom nećete imati osjećaj da se nalazite zatvoreni u vrt, već da ste na puno većem području. Također možete pobojati i posude za cvijeće, ukoliko vam je dosta stare boje, probajte nešto novo, a s bijelom ne možete pogriješiti. Ovo je posao u koji možete uključiti i najmlađe, pa ih, osim učenja kako presaditi cvijeće, možete i angažirati da vam pomognu u bojanju tegli. Neka stave svoj poseban znam ili urede jednu teglu na svoj način kako bi imali uspomenu na zajedničko uređenje vrta.

Ptice

Foto: Shutterstock

Ptice srećom ne morate kupovati, one će doći same. Ukoliko volite pjev ptica i životinje općenito, privlačenje ptica u vaš vrt može biti vrlo jeftino i vrlo zabavno. Osim obvezne kućice, možete napraviti i hranilicu te pojilicu za ptice te ih redovito puniti vodom i sitnim sjemenjem. Više ptica značiti će više ptičjeg pjeva, ali i manje kukaca, jer će ih male ptičice „potamaniti“, a vi ćete se buditi svako jutro odmorni uz zvukove prirode kao da ste u šumi.

Vrtno jezerce

Foto: Shutterstock

Na spomen vrtnog jezera većina automatski pomisli na ogromne površine i muku s čišćenjem. U stvarnosti, ako se odlučite na malo jezerce, to uopće nije tako. Za malo novaca i par žuljeva na rukama možete napraviti mini jezerce u kojem ćete uživati i vi i vaša djeca ili unuci. Sve što trebate je iskopati rupu u zemlji, za početak ne kopajte ni duboko ni široko, dovoljno je 30ak cm dubine i 1 metar širine, a možete i imati više nivoa, npr. 10 cm dubine na jednom kraju i 30 na drugom. Dno zaštitite vodonepropusnom tkaninom i rubove sakrijte sitnim kamenjem i šljunkom. U sredinu stavite veći kamen i napunite vodom. Za čas ste dobili vaše malo jezerce, a žuljeve na rukama zaboravili jer su se itekako isplatili. Imajte na umu da ćete ga povremeno morati očistiti i da će privlačiti ostale životinje, ali ako volite prirodu, sami pogled na jezerce natjerat će vas da zaboravite sve probleme i odmorite misli na kratko.

Šljunčani putevi

Foto: Shutterstock

Šljunak je relativno jeftin materijal i lako se rukuje njime, pogotovo u usporedbi sa skupim pločama. Ako želite napraviti stazu oko kuće ili kroz vrt, šljunkom možete postići odlične rezultate za malo novca. Za početak, označite put koji će vaša nova staza ići. Zatim uklonite višak zemlje ili trave tako da dobijete cca dva do tri centimetra dubine. Probajte da svugdje bude jednako duboka staza ali ne brinite ako nije sve savršeno, zato i koristite šljunak koji lako možete poravnati kasnije. Staze ne moraju biti pravilnih oblika, odaberite trasu koja god vam odgovara, jer šljunak kasnije možete lako maknuti i ponovno ga iskoristiti.

Naravno, ovo je samo dio prijedloga, a najbolji način da odaberete nešto je da izađete u vrt i pustite mašti na volju. Većinu radova možete obaviti sami, stoga nemojte se ustručavati, posjetite najbliži Pevex, pitajte osoblje za savjet i krenite u mini make over vaše vrtne oaze.

Sadržaj omogućio Pevex

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije