Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA PREDAVANJA

Vrijeme je da i u Hrvatskoj politika smanjena štete zauzme značajnije mjesto u borbi protiv pušenja

CROHM
23.04.2021.
u 15:55

U sklopu održanog online medijskog briefinga na temu „Potencijali proizvoda smanjene štetnosti i njihova uporaba u strategijama smanjenja štete od posljedica pušenja“, u organizaciji Udruge CROHM, predavanja su održali Filip Tokić - predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) i dr. sc. Stipe Drmić, dr. med. specijalist psihijatrije, subspecijalist forenzične i biologijske psihijatrije te voditelj odjela za psihotraumu Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Dubrava, Referentnog centra za poremećaje uzrokovane stresom. Naglasak je stavljen na važnost uključivanja politike smanjenja štete od duhana u borbi protiv pušenja te korištenje iste komplementarno s javnozdravstvenom politikom, stoji u priopćenju.

Smanjenje štete (Harm reduction)

Epidemija pušenja duhana jedna je od najvećih javnozdravstvenih kriza u svijetu, a pušenje je najvažniji preventabilni uzrok smrti. U svijetu danas puši čak milijardu i tristo milijuna ljudi,  a smatra se kako godišnje od posljedica pušenja umire više od osam milijuna ljudi, od čega otprilike šesto tisuća zbog pasivnoga pušenja, tj. izloženosti duhanskom dimu. U Hrvatskoj je situacija također zabrinjavajuća. Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) kaže:

"Alternativa je bolji način za sve one koji ne mogu prestati pušiti ili to ne žele. Mi u udruzi zajednički predstavljamo interese naših potrošača s naglaskom na politiku 'smanjenja štete' od posljedica uzrokovanih duhanskim dimom. Velika javnozdravstvena prilika nalazi se u duhanskim i nikotinskim proizvodima koji ne uključuju izgaranje, jer gotovo sve zdravstvene štete koje proizlaze iz pušenja, posljedica su izgaranja".

U javnome zdravstvu, pojam 'smanjenje štete' rabi se za opis intervencija kojima je cilj prevenirati ili umanjiti negativne zdravstvene posljedice povezane s određenim ponašanjima. U porastu je i razvoj tehnologija i inovacija proizvoda smanjene štetnosti, koji mogu pomoći u smanjenju štetnosti i pokušajima prestanka pušenja.

"Problem je neujednačen stav javnozdravstvene zajednice, i sada imamo veliku javnozdravstvenu priliku za implementaciju programa smanjenje štete u Akcijski plan borbe protiv nezaraznih bolesti RH", smatra Tokić.

Javnozdravstvene aktivnosti nisu urodile plodom

Unatoč brojnim javnozdravstvenim aktivnostima usmjerenim na borbu protiv pušenja, u Hrvatskoj one nisu urodile plodom i ne možemo biti zadovoljni njihovim rezultatima. Naime, prema istraživanju Eurobarometar, u našoj zemlji puši svaka treća odrasla osoba, znatno više od europskoga prosjeka.

"Pušenje spada među najčešće ovisnosti, između ostalog i zato što je rašireno i socijalno prihvatljivo. Devet tisuća ljudi godišnje u Hrvatskoj umire zbog posljedica pušenja, ono povećava rizik od raznih bolesti, a pušači u prosjeku žive deset godina kraće", rekao je dr. sc. Stipe Drmić. Neke zemlje idu prema tome da politiku smanjenja štete, koriste komplementarno s javnozdravstvenom politikom. U posljednjem izvještaju iz veljače ove godine, Javno zdravstvo Engleske (PHE) tako zaključuje kako dokazi upućuju da su e-cigarete sigurnija varijanta za one osobe koje žele prestati pušiti i smanjiti štetu na svoje zdravlje i zdravlje drugih te da su učinkovitije za prestanak pušenja od nikotinske nadomjesne terapije. Navode i kako je  glavni interes javnog zdravstva u Velikoj Britaniji promoviranje uporabe e-cigareta, nikotinske supstitucijske terapije i neduhanskih nikotinskih proizvoda kao zamjena za klasično pušenje.

"Primjena bez većih štetnih komponenti duhanskog dima može reducirati većinu štetnih učinaka pušenja, a e-cigarete su više prihvaćene od pušača nego nikotinska supstitucijska terapija kao pomoć kod prestanka pušenja. E-cigareta je sigurnija varijanta za one koji žele prestati pušiti i tako smanjiti štetni utjecaj na sebe i okolinu. Možda je vrijeme e da se u Hrvatskoj razmotri da pušači koji ne mogu ili ne žele prestati pušiti  prijeđu na manje štetne alternative cigaretama, poput e-cigareta ili grijanih duhana ", dodaje dr. sc. Stipe Drmić.

Dobar primjer drugih zemalja

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ima regulatorni okvir koji omogućava prijavu proizvoda za dobivanje odluke o duhanskom proizvodu modificiranog rizika, a prilikom koje se mora demonstrirati da se očekuje kako će proizvod koristiti zdravlju stanovništva u cjelini. To je dobar primjer kako u cilju javnog zdravstva u cjelini, treba imati moderan regulatorni okvir koji prepoznaje ulogu smanjenja štete, pri čemu se odluke koje se donose temelje na sveobuhvatnim znanstvenim dokazima. Britanska parlamentarna skupina za vapanje, pozvala je tamošnju Vladu da zauzme jasan stav oko toga da se Svjetska zdravstvena organizacija treba vratiti na temeljne principe Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom (FCTC) koji uključuju smanjenje štete te da se usprotivi politici zabrane protiv elektroničkih cigareta i drugih alternativa smanjene štetnosti u odnosu na pušenje. Također, preporučila je osnivanje Radne skupine za smanjenje štete Konferencije stranaka Konvencije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije